– Jag tycker faktiskt inte att det här bara är en fråga för oss, utan för hela branschen, säger Pekka Hietala, som är skyddsombud på Enercons Piteåstation.

– Vi har gjort en anmälan så att Arbetsmiljöverket kan göra en bedömning. Ska det vara okej att inte åtgärda hissar som går sönder?

Pekka Hietala och hans arbetskamrater behöver ofta ta sig upp i vindkraftverken för att göra kontroller, åtgärda fel eller reparera något. Teknikerna arbetar i princip dagligen med någonting som kräver att de tar sig upp i kraftverken. 

Skulle det hända något när man är där uppe och räddningstjänsten måste rycka ut, så är det ju betydligt svårare om det inte finns en fungerande hiss

Pekka Hietala

Men hissarna har ofta varit trasiga, och även med handskar är det lätt att bli nedkyld när man klättrar 130 meter upp i luften i iskyla. Det tar hårt på rygg och knän och kan ge belastningsskador. 

Hissar inte prioriterade

Att någon skulle ramla ner är Pekka Hietala inte så orolig över eftersom alla som arbetar med i vindkraftverken är ordentligt fastspända och använder ett glidlås som hänger med hela vägen. 

– Men skulle det hända något när man är där uppe och räddningstjänsten måste rycka ut, så är det ju betydligt svårare om det inte finns en fungerande hiss. 

”Arbetsgivaren väljer att ej lägga mer resurser på att reparera hissarna, arbetsgivaren prioriterar i stället att vi ska arbeta med själva driften av vindkraftverken”, skriver han i sin anmälan. 

Vindkraftverk i Piteå.
Vindkraftverk i Piteå.

En annan sak som teknikerna i Piteå klagar på är att de har blivit utestängda från sin tidigare samlingslokal och fikarum, så att 25 personer nu får dela på sex stolar i ett lagerutrymme.

Det tidigare fikarummet skulle enligt arbetsgivaren renoveras, men det var mer än ett år sedan. Just nu fungerar rummet som kontor åt en enskild person.

Samlingsplats viktig för säkerheten

– Det där är jättekonstigt, säger Pekka Hietala. 

– Vi behöver ett rum att sitta i, där vi kan samlas. Det kan också vara viktigt ur säkerhetssynpunkt. Vi behöver ju ibland utbyta information som rör säkerheten. 

Pekka Hietala säger att han har påtalat problemet med hissarna under en längre tid innan arbetsgivaren tog tag i saken. Nu har företaget ökat takten i reparationerna. När det gäller personalutrymmet verkar ingen lösning ännu vara i sikte. 

Enligt skyddsombudets anmälan har arbetsgivaren tidigare uppgivit att man kommer att åtgärda problemen någon gång under årets första kvartal. Enercon har också tidigare uppgivit att det har varit julledigheten som ställt till situationen med hissarna. Svaren har inte varit tillfredsställande, menar Pekka Hietala i sin anmälan.

Sekotidningen har sökt representanter för Enercon Energy Converter utan resultat.