Aldrig tidigare har så många paket skickats med Postnord som i dag. Den här veckan är det dessutom Black Week och Black Friday – den vecka på året då e-handeln formligen exploderar.

Därutöver uppmanar näringsminister Ibrahim Baylan oss alla att handla online och beställa hemleverans. Postnord hade räknat med en ökning av antalet paket med 33 procent jämfört med 2019. En kalkyl som inte håller.

Men innan paketet når kunden ska Postnords personal, plus 3 000 extra medarbetare, hantera dem, lyfta och bära på terminaler, i trappor i flerfamiljshus, in och ut ur bilar och på utlämningsställen.

Maxvikten bör vara 25 kilo

Postnord skiljer sig från alla andra paketföretag genom att godta paket upp till 35 kilo, något som utnyttjas av bland annat av dem som säljer hundmat och kattsand.

Viktgränsen hos andra paketleverantörer är 20 kilo.

Enligt Arbetsmiljöverket är det inte lämpligt att lyfta mer än 25 kilo och då ska det vara vid enstaka tillfällen och under bästa möjliga förhållanden.

Huvudskyddsombu Sirwan Liniver på paketterminalen i Örebro visar en sele som chaufförer kan använda.

Frågan om vikten och hur personalen ska klara den ökade pakethanteringen diskuteras just nu på Postnord.

Stefan Fougt, huvudskyddsombud på Postnord tror att företaget klarar anstormningen av paket, men att arbetssättet med paketen måste ändras.

”Gör du rätt, känns inte tyngden”

–Vi har gjort en riskbedömning och kommit fram till att vi inte kan arbeta som vi gör i dag, det måste lösas. Antingen genom en ny viktgräns eller nya hjälpmedel, säger han.

Arbetsgivaren ska minimera tunga lyft, men oavsett tyngd finns det rätt sätt att lyfta och bära paket eller andra ting.

Sirwan Liniver, huvudskyddsombud på paketterminalen i Örebro, utbildar sina kollegor i lyftteknik och har några konkreta råd till den som vill skydda sin kropp från belastningsskador. Den här veckan utbildar han några av alla bemanningsanställda som ska rycka in för att klara leveranserna.

–När du gör rätt så känner du ingenting i kroppen efteråt. Det ska inte göra ont någonstans. Gör du fel så känns det direkt, säger Sirwan.

Här är Sirwans grundprinciper:

  • Använd gångställning när du lyfter. Det betyder att du ska ställa det ena benet framför det andra för att få balans och kunna använda benstyrkan.
  • Håll paketet så nära kroppen som möjligt.
  • Använd benen när du lyfter från golvet.
  • Sträva efter upprätt ställning och andas ut vid rörelse och ansträngning
  • Fötter, höfter, armar och axlar ska vara i samma riktning
  • Använd så många hjälpmedel som möjligt.
  • Om du lyfter och bär ett mycket tungt paket använd en sele som lägger vikten på axlar och rygg istället för på armarna. Samma sele använder ambulanspersonal när de lyfter.

Och inte minst:

  • Undvik parallellställning, det vill säga stå inte med raka ben och fötterna intill varandra. Då tappar du balans och styrka.

Se video från en tidigare artikel