Så skyddar du dig mot kyla på jobbet
När vintern är här kommer kylan som en naturlig del av arbetet för många som arbetar utomhus. I Sekos branscher finns många yrkesgrupper som jobbar utomhus större delen av året.
Det finns inga gränsvärden för kyla, det vill säga ingen temperatur då det är förbjudet att arbeta utomhus. Enligt Arbetsmiljöverket finns gränsvärden i några kollektivavtal.
I Sekos branscher finns inga tydliga regler. Inom väg och ban ska man göra en riskbedömning vid varje tillfälle. Energibranschen är mer inriktad på att skydda personal från arbete när det blåser. Flera företag säger nej till arbete i storm.
Det mentala avgör
Enligt Gunnar Åhlander på Arbetsmiljöverket är de flesta som arbetar utomhus införstådda med vad det innebär.
–Den mentala inställningen avgör också hur man som individ upplever kylan. Vi får fler klagomål på kyla från de som arbetar inomhus när temperaturen ligger kring +18 grader, säger han.
Varma kläder är ofta något som den anställde själv får stå för. Det beror, enligt Gunnar Åhlander, på att det anses att vi som bor i ett klimat med stark kyla ändå har varma kläder. Om det däremot krävs särskild slitstarka plagg, eller skyddsskor ska arbetsgivaren betala för det.
Kyla ökar risken för högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke och nervskador. Mycket allvarlig nedkylning vara livshotande.
Vad ska jag tänka på när jag arbetar i kyla?
–Klä dig bra, drick varmt och ta så många många pauser som möjligt i varm miljö. Rent allmänt är det viktigt att du har ett lager kläder som bryter vinden. Det bästa är förstås om det finns ett skydd mot vinden, ett vindfång, plank eller liknande. Mest utsatt är ansiktet, som också är svårast att skydda. Jämför med skidåkning utför. Det är ofta då kinderna blir väldigt kalla.
Hur ska jag klä mig?
–Lager på lager med tunna kläder, och som sagt ett vindbrytande plagg. Det är bra om du har extra kläder att ta på dig under pauser och raster. Särskilt om du har att aktivt arbete.
–Man ska helst hålla sig så torr som möjligt. Blir du blöt är det svårt att hålla sig varm. Du ska inte ha för varma kläder om du är aktiv, då blir du lätt svettig.
Hur ofta ska jag ta paus?
–Så ofta som möjligt, minst varannan timme. Helst i varm miljö, i ett fordon som du har med dig, bil eller en vagn eller liknande. Då ska du gärna dricka något varmt också. Vi brukar säga att det ska gå högst två timmar innan du ska möjlighet att gå på toaletten.
Vilka skador kan jag få?
–Du kan förfrysa huden bland annat. Om det händer ska du lägga något varmt emot det område som blivit nedkylt, som ser blekt och bedövat ut. Det blir som iskristaller i huden, därför ska du inte massera eller bearbeta det förfrusna området.