Inom flera Seko-branscher är natt- och skiftarbetare vanligt. Enligt forskaren Christian Benedict, som har skrivit boken ”Sömn, Sömn, Sömn” (Bonnier Fakta), är en god natts sömn viktig för återhämtning, både för hjärnan och kroppen.

Expert: Så klarar du vinter­mörkret bäst

Hälsa

– Vid vaket tillstånd tar vi in information, sinnesintryck, upplevelser och vi kommer i kontakt med inflammationsframkallande ämnen. Allt måste bearbetas – och det kan bara göras när vi sover.

Christian Benedict, docent i neurovetenskap, leder en forskargrupp på Uppsala universitet som bland annat har kunnat belägga att en sömnlös natt kan negativt påverka hjärnans vävnad och att skiftarbete orsakar nedsatt prestationsförmåga som kan ta flera år att reparera.

”Påfrestande”

Nattarbete sätter kroppens rytm ur spel. Även om vi sover tillräckligt länge så försämras hälsan. En vuxen behöver mellan 7-8 timmars sömn.

– Nattarbete är väldigt påfrestande för din kropp, säger Christian Benedict.

Sömnforskarens tips till nattarbetare:

  • Ät inte mat under natten, utan gör det istället tidigare på kvällen.
  • När du slutar ditt pass och ska åka hem: sätt på dig solglasögon på morgonen. Dagsljus gör annars så att din kropp vaknar upp.
  • Håll belysningen i ditt hem dämpad när du kommer hem, tänd inte lampor eller ät inte frukost med din partner, sambo, kompis eller familj.
  • Håll ditt sovrum svalt och mörkt. 

Forskning visar att nattarbetare som enbart äter inom en 10-12 timmarsperiod främjas. Då har man en fasta på tolv timmar som är väldigt gynnsam för hälsan, förklarar Christian Benedict.

Det som händer under sömnen är att hjärnan går igenom vad vi har upplevt, avdramatiserar svåra känslor, sätter händelser i sammanhang, gör kopplingar och analyser:

– Att sova på saken, brukar vi säga. Det ligger mycket i det. Vi behöver sömnen för att hjärnan ska göra ett urval av vad som är viktigt att komma ihåg och vad som ska sorteras bort, så att vi kan ta in ny information. När vi sover byter kroppen ut skadade proteiner, immunförsvaret får också signaler från hjärnan att den ska ta hand om inflammationsframkallande ämnen, vilket motverkar förkylning. Hjärt- och kärlsystemet får även en chans att vila blodtrycket.

Motion: ”Viktigt”

Motion under kvällen kan vara väldigt viktigt för nattarbetare, då studier visat att melatonin, som annars frisätts i kroppen och som gör en sömning, förskjuts vid kvällsträning.

– Motion kan göra att man klarar av nattarbete bättre. Då kommer du ha större chanser att ha tillräckligt med melatonin som underlättar insomningen när du slutar på morgonen, säger Christian Benedict.

Fler tips:

  • Motionera inte för tidigt på dagen, gör det på kvällen. Då kan melatonin förskjutas, som annars frisätts i kroppen och gör oss sömniga.
  • Undvik koffein på natten. Däremot kan koffein vid 20-tiden förskjuta melatoninfrisättningen och därmed minska risken för att bli trött för tidigt under natten.
  • Ta en kort tupplur under kvällen.
  • För att vända dygnsrytmen, se till att få mindre dagsljus. 
  • På grund av dagsljusbrist är det bra att ta vitamin D. Ta det sent under eftermiddagen, då minskas melatoninproduktion.

Genetik spelar in för kvinnor, visar forskning. I familjer där bröstcancer drabbat flera finns en ökad risk att jobba natt, då nattarbete i sig kan öka risken för bröstcancer.

– Det betyder givetvis inte att man inte kan arbete natt. Men det är bra att vara medveten om den här riskfaktorn och att gå på regelbundna hälsokontroller, mammografi, inte röka eller dricka alkohol allt för ofta och hitta verktyg för att hantera den stressiga situationen, säger Christian Benedict och betonar att mer forskning behöver göras på området för att veta mer om riskernas omfattning.