Klart är att städning med desinfektionsmedel av platser där MTR:s egen personal arbetar sker oftare. Engångshandskar finns för personalen i stationernas kundservicediskar för att undvika direktkontakt med till exempel kontanter.

Alkogel ska vara tillgänglig på arbetsplatserna

– Alkogel att svår att få tag på men vi jagar mer, säger Christer Johnsson, huvudskyddsombud för kundservicevärdar och stationsvärdar.

Krav på bemannade spärrkiosker

Stationsvärdarna ska fortfarande se till att spärrkioskerna är bemannade. Det är ett krav från trafikförvaltningen. Om MTR bryter mot det kan det, enligt kontraktet, innebära böter

– Vi är ännu inte klara med de lokala riskbedömningarna så den här frågan är ännu inte avgjord. Nu finns det dock alkogel och engångshandskar till stationsvärdarna. Dessutom är det inte så mycket resenärer i rörelse så personalen kan snabbt ta sig till toaletten för att tvätta sina händer, säger Christer Johnsson.

Hålla avstånd

Ett annat problem som skyddsombuden tagit upp, och som ännu inte har fått en lösning, berör kundservicevärdar med uppgifter att informera resenärer på perrongerna. De fortsätter med sitt arbete men vara försiktiga och exempelvis hålla avstånd till resenärerna.

Bland MTR:s personal inom tunnelbanan finns ingen bekräftad coronasmitta. Hittills har det varit två starkt misstänkta fall, berättar Christer Johnsson. De två, som inte varit smittbärande på arbetsplatsen, är nu hemma sedan de satt sig själva i karantän.