Postnord

För tio år sedan fick personalen på Postnord ett häfte julfrimärken varje jul. Julklappar har företaget helt slutat med och det är så länge sen att det inte är någon ”snackis” längre, enligt Ida Lindouf, Seko Posten.
– Ett år fick vi fick nån fånig vas eller ljusstake och många klagade. Året därpå gav de en större summa till välgörenhet, men uträknat per anställd blev värdet mindre än ett frimärke per person.
Sen upphörde julklappsgåvorna helt.
Det finns pengar avsatta till julbord. Men det förekommer att personalen får betala en liten summa för att gå på ett julbord som arbetsgivaren bjuder på. Det tycker Ida Lindouf är rätt värdelöst. Många anställda ser det som en helhet, att julfrimärkena tagits bort, att det inte är någon lussekatt på Lucia och att julklappen dragits in.
– Då kan det bli grinigt. Å andra sidan får de anställda på Postnord pepparkakor, julmust och choklad i lunchrummet samt extra personal, säger Ida Lindouf. Och en hel del brevbärare får julklappar av kunderna.

Bild: Karin Lindgren Strömbäck

Kriminalvården

I år får inte Kriminalvårdens anställda någon julklapp. Tråkigt, tycker många, men det finns en förståelse för att det saknas pengar. Kriminalvården sparar två miljoner på att inte ge julklapp.
Enligt Ida Wågevik på Seko Kriminalvårdsfacket är det inte säkert att alla anställda får julbord eller jultallrik. Det utgår inget påbud från huvudkontoret om det, det är upp till varje verksamhetsområde.
– Jag var med på julbordet på Hinseberg i veckan som gick. Det var väldigt fint ordnat i matsalen. På regionkontoret får vi en jultallrik, säger hon.
Tidigare år har det varit presentcheckar, termosar eller liknande.
– Den sämsta presenten var en ljusstake som intagna gjort. Det blev ramaskri. Folk tog inte ens hem den. Den var ful och indränkt i olja så den gick inte heller att använda, säger Ida Wågevik.

Bild: Kriminalvården

Telia

Det är tio år sedan Telias anställda fick en julklapp av företaget. Istället skänker Telia pengar till till Drottning Silvias World Childhood Foundation.
– Många medlemmar på Telia tycker att det är höjden av sparsamhet att dra in julklapp, säger Afrodite Landerö, Seko på Telia.
Hon tror att en julklapp från arbetsgivaren har ett viktigt signalvärde, det gör att medarbetarna känner uppskattning och påverkar hur man talar om sitt företag.
– När vi fick julklappar hade de alltid hög kvalitet, påslakanset, glas eller en fin duk eller liknande. Jag kan inte komma ihåg något som var dåligt.
De flesta anställda på Telia får någon form av julfest med jultallrik. Längre tillbaka var det lite större julbord, förutom ett år då det drogs in helt, av ekonomiska skäl.

Bild: Karin Lindgren Strömbäck

Vattenfall kundservice

På Vattenfall Kundservice får anställda och konsulter ingen julgåva, enligt ett koncernbeslut. Pengar skänks till välgörenhet som julklapp. Så har det varit i flera år.
– Om man har jobbat hela året så vill man ha en ordentlig klapp. Många ger ändå till välgörenhet hemmavid. Chefer som får högre lön kanske inte behöver en gåva, men en vanlig arbetare som inte har det så bra ställt skulle uppskatta det, säger Michael Mukka, förtroendevald på Seko.
Runt 360 anställda och konsulter jobbar på Vattenfall kundservice i Umeå. I år, liksom tidigare, bjöds de på julbord. Men utbudet var magert denna gång, berättar Michael.
– Det har blivit snålare med åren. De fick två rätter, huvudrätten var ett revbensspjäll. Det var en liten bit som var god, men skulle delas med bordsgrannen. Folk blev inte så mätta och en del gick till McDonalds efteråt.
– Det är helt sjukt, det var lite av en besvikelse.

Bild: Vattenfall

NCC

– Att få julklapp eller julbord är inget som efterfrågas, säger Karl-Johan Andersson, avtalsansvarig för Seko på NCC.
Företaget har inte delat ut julklappar på flera år. Istället skänks pengar till olika välgörenheter, till Läkare utan gränser eller att flickor får gå i skolan. I år till ett vattenprojekt som drivs på solkraft i Malawi, i södra Afrika.
– Julbord har vi inte överallt, men det händer på vissa arbetsplatser. Företaget står då för kostnaden.
– Om du backar bandet 10-15 år, så hade vi julbord, punkt. Men nu kanske vissa arbetsplatser gör andra saker, åker och fiskar på hösten istället.
Vill anställda få tillbaka julbordet?
– Jag tror de flesta är ganska nöjda och tycker det är skönt att slippa det. Förr bjöds det på starksprit och öl och julbordet hölls ibland på en fredag, men det finns inget intresse längre att vara borta en fredagskväll.

Bild: Erik Maartensson

Försvarsmakten, Skaraborgs flygflottilj, F7

– Vi har ett julbord i restaurangen på F7, men vi får stå för kostnaden själva. Förvisso är det till ett bra pris, säger Kurt Ragnarsson, förtroendevald på Seko.
Det finns över 800 anställda på flottiljen i Såtenäs, runt 200 av dem är civila. Bland annat utförs tillsyn och underhåll av strids- och transportflygplan där.
Enligt Kurt Ragnarsson ges inga julgåvor, och så har det varit under många år. Däremot minns han ett undantag:
– För ungefär 25 år sedan fick vi gympaskor. Det berodde på en felbeställning som råkade infalla vid jul.
Varför ges inga julklappar tror du?
– Vi har inte den kulturen och det är väl inget som efterfrågas heller.

Bild: Mats Nyström/Försvarsmakten

Statens institutionsstyrelse

Det ser väldigt olika ut på institutionerna när det gäller julbord. Ungdomsvården kan ha julmat när det är skolavslutning. Annars är det upp till varje institution att bestämma själv. Det finns inget centralt fattat beslut om att alla ska få julmat.
– Alla anställda får en julklapp som skickas ut från central håll. I år är det ett kort där man kan välja mellan olika gåvor. Vi har fått fina gåvor under alla mina år. Närproducerad ost och liknande och det går ju alltid ner, säger Peter Kvist, Seko Sis.
Han är säker på att personalen uppskattar att få julklapp.
– Det är ett sätt för arbetsgivaren att visa att den enskilde är viktig i organisationen. Att man syns och uppmärksammas. Vi har det tufft i verksamheten, och det är som det är med det. Att få en julklapp kan då vara särskilt viktigt, säger Peter Kvist.