–En gåva går utöver det som är avtalat, det är något extra som många anställda uppskattar. Sen är det förstås individuellt vad man tycker, säger Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.

Han tycker att det bästa sättet att lämna över en julklapp är att samla personalen och säga några ord och tacka för det gångna året. Inte bara lämna över gåvan.

Stefan Tengblad forskar om medarbetarskap och värderingar på arbetsplatsen. Han tror att julklappar kan vara ett bra sätt att visa att personalen är viktig. Det kan i sin tur göra att de anställda gör ett bättre jobb.

Hans erfarenhet är att det är viktigare för anställda med låg lön att få en julklapp än det är för högavlönade.

–De som tjänar bra har i regel så många prylar hemma att ytterligare en kanske inte är så välkommen.

Det har blivit vanligare att arbetsgivare istället väljer att skänka pengar till välgörenhet. I de fallen är miljöargumentet det mest trovärdiga, anser han.

–Vissa år är det mer påtagligt att finns det humanitära skäl att skänka till välgörande ändamål och då är det säkert något som även personalen tycker är värdefullt. Annars tror jag att det mest uppskattade är att få välja själv, genom ett presentkort, säger Stefan Tengblad.

Att skänka till välgörenhet kan vara enklare för arbetsgivarna, de slipper en del administration och tid som annars går åt till att köpa in och transportera klapparna. Det kan också bli billigare, beroende på hur mycket företaget eller myndigheten skänker per anställd.

Om arbetsgivaren plötsligt upphör med julklappar är det viktigt att kommunicera varför, anser Stefan Tengblad.

–Det kan leda till en viss besvikelse om till exempel en ny ledning drar in gåvan. Då undrar de anställda varför. Miljöskäl kan vara godtagbara. Ekonomiska kanske, men julgåvor är  egentligen inte en stor utgift.

En julklapp kanske kostar i genomsnitt 200 kronor. Allt upp till 450 kronor får företagen dra av.

–Med tanke på den totala kostnaden är det inte mycket pengar.

Vad får ni på Skövde högskola?

–Jag vet inte vad det blir i år. Förra året fick vi ett presentkort där vi själva kunde välja vad vi ville ha. Det upplevs som ganska viktigt. Det märks, det är något som det pratas om.