Sis-anställde Alexander: Gängkriminella styr avdelningar
Alexander överfölls i samband med en rymning. Nu varnar han för att gängkriminella ungdomar tar sig allt större friheter på ungdomshemmen.
Alexander arbetar på ett ungdomshem som hyser grovt kriminella pojkar. Vid en rymning från en låst avdelning övermannades han och en kollega av några ungdomar. Han blev försvarslös och hotades att göra som de sa. Annars skulle det sluta illa.
Varken Alexander eller kollegan kunde göra annat än att lyda. Ungdomarna rymde.
– Det fanns inte tillräckligt med personal vid tillfället, säger Alexander, som egentligen heter någonting annat.
När jag blippar in på jobbet så vet jag inte om jag kommer ut levande i slutet av dagen.
Svår tid efter överfallet
Tiden efter överfallet var väldigt svår och Alexander anser att han inte fick något stöd från Sis. Han trodde först att han kunde jobba vidare som vanligt, men det gick inte.
Efter en tid sjukskrev han sig, och har nu fått hjälp av en psykolog via Sis att bearbeta det han var med om.
– Jag jobbade två dagar efter rymningen. Det var jättejobbigt. Hade mina chefer brytt sig hade de sagt åt mig att inte jobba och låtit mig stanna hemma en tid med full lön.
Alexander målar upp en mörk bild av Sis. Det är en institution med väldigt få möjligheter att hjälpa ungdomarna, menar han.
– Sis finns till för att killarna ska förändras. Men de blir bara värre på Sis. De får större kontaktnät, eller rekryteras av tungt gängkriminella, säger han.
”Ungdomarna styr”
Det stora problemet enligt Alexander är att det inte finns tillräckligt med personal. Efter klockan fyra på eftermiddagen blir bara ett fåtal kvar med ansvar för alltför många ungdomar.
– Det är mycket ensamarbete. Vi kan vara fyra anställda på sju ungdomar, varav fyra av dem har dömts för mord.
Alexander säger att en del anställda är rädda och vågar inte att säga ifrån när det blir stökigt bland ungdomar na om kvällarna.
– De som säger ifrån får ungdomarna mot sig.
Han menar att de gängkriminella ungdomarna styr avdelningar.
– Spelar ingen roll hur bra relation du har med ungdomarna. När de bestämt sig för att göra något så gör de det.
För att kunna klara av vårt uppdrag behöver vi bli många fler. Vi behöver högre löner och bättre scheman.
Vill kunna kroppsvisitera
Känner du dig i en utsatt situation när du jobbar?
– När jag blippar in på jobbet så vet jag inte om jag kommer ut levande i slutet av dagen. Jag har den baktanken hela tiden.
Alexander välkomnar regeringens förslag med ut ökade befogenheter för personalen, bland annat att man ska kunna kroppsvisitera och införa förbud mot surfplatta, mobiler och datorer på avdelningar. Men vad som behövs mer är fler anställda med rätt kompetens.
– För att kunna klara av vårt uppdrag behöver vi bli många fler. Vi behöver högre löner och bättre scheman. Annars kommer det aldrig att bli bättre.