Två anställda på Skanska avlidna i trafikolycka utanför Staffanstorp
Två lastbilar och en personbil var under måndagen inblandade i en svår trafikolycka utanför Staffanstorp. Två anställda på Skanska Asfalt och Bergsmaterial omkom. I dag höll deras arbetskamrater en tyst minut.
Den svåra trafikolyckan inträffade utanför skånska Staffanstorp. Enligt uppgift var två lastbilar och en personbil inblandade.
En av bilarna var en mindre lastbil som tillhörde Skanska Asfalt och Bergsmaterial Syd.
I den satt fyra Skanskaanställda. Två som var i 50- och 65-årsåldern har avlidit. De övriga två vårdas nu på sjukhus.
– Det är ännu oklart vad som hänt. Men någonting har hänt som gjort att vår bil kommit över på fel sida av vägen och det ser ut som att lastbilen försökt avvärja det, säger Ola Fält, förtroendevald för Seko på Skanska.
Han har under dagen lagt en krans och blommor på platsen där olyckan inträffade.
– Klockan nio i morse hade vi träff med alla yrkesarbetare som var direkt berörda, säger Ola Fält.
Fokus på att ge stöd
Skanska aktiverade direkt efter olyckan både den regionala incidentgruppen och Skanska Sveriges kristeam, som är det nationella stödet.
– Det här är naturligtvis en fruktansvärd tragedi och våra tankar går till alla som är drabbade, säger Matti Katalja, tillförordnad presschef på Skanska.
Redan i måndags kväll hade Skanska öppet på arbetsplatserna för att ge de anställda möjlighet att träffa sina kollegor.
– Vi hade också psykolog på plats för den som kände att man behövde samtalsstöd. Den regionala incidentgruppen ger mer handfast stöd lokalt. Fokus har varit att ge stöd och hjälp till alla som är berörda, säger Matti Kataja.
Hade tyst minut
Under tisdagen har verksamheten i södra Skåne varit nedlagd. I stället samlade företaget 70 medarbetare i Malmö.
– Vi hade en tyst minut för de som förolyckades. Man hade också tänt ljus och ställt fram fotografier på dem. Det var en väldigt värdig och fin stund. Även där fanns psykologstöd på plats, säger Matti Kataja.
Under tisdagskvällen hålls ett större möte, dit alla medarbetare i verksamheterna i Skåne har bjudits in för att få information och ge möjlighet till kollegor att få prata med varandra om det som hänt.
– De som vill får jobba imorgon, men ingen behöver göra det, säger Sekos Ola Fält, som suttit med i en krisgrupp.
Han har inga synpunkter på om något hade kunnat göras för att undvika olyckan.
– Jag har absolut ingenting att säga där. De som råkade ut för olyckan hade inte mycket övertid eller något sådant, säger han.
Olyckan utreds som grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada och vållande till annans död, enligt Byggnadsarbetaren.