Statliga Infranord, som bygger och underhåller järnväg, lägger ner på flera platser runt om i landet. Däribland sina etableringar i Piteå, Fagersta, Ludvika och Katrineholm.

Ett hundratal anställda har varslats om uppsägning.

Strukton Rail och Nrc Group tar över

Orsaken till beslutet är att Infranord har förlorat kontrakt till konkurrenterna Nrc Group och Strukton Rail. Det handlar om underhåll av järnväg i norra Norrland, samt godsstråket genom Bergslagen – ett femårigt kontrakt som Trafikverket upphandlar.

– Det är så här i vår bransch. Förhoppningsvis får man fortsatt förtroende men det är en konkurrensutsatt marknad. En konkurrent kan lägga ett lägre pris. Då har Trafikverket som kriterium att lägsta pris vinner upphandlingen, säger Cecilia Granath, kommunikationschef på Infranord.

Vill behålla kompetensen i branschen

En del av Infranords arbetstagare på de berörda orterna kommer att kunna bli omplacerade, eller få nya tjänster inom bolaget. Samtidigt har Infranord en dialog med Nrc Group och Strukton Rail för att se om företagen behöver ny arbetskraft.

– Det är väldigt många kompetenta medarbetare. Vi är måna om att det går bra för dem. Vi vill ju behålla kompetensen i branschen, säger Cecilia Granath.

Sekos lokala klubb på Infranord i Mellansverige vill i nuläget inte ge någon kommentar.