Hon minns tillfället när obehagskänslan inför kackerlackor förvandlades till ren kärlek. Tågvärden Britt-Inger ”Brillan” Rydland, som till vardags jobbar på SJ Öresund, stod i duschen hemma i Karlskrona.

I badrummet fanns även hennes då nya kackerlacksodling. Med den skulle hon få ner kostnaden på matkontot för alla sina hungriga reptiler.

Plötsligt fick hon ögonkontakt med en kackerlacka.

– Jag sträckte fram pekfingret och den slickade i sig en droppe vatten. Då smälte jag, när den liksom smaskade i sig vattnet. Jag insåg hur söta de är.

Mögel gav pälsallergi

Men vi tar det från början. Britt-Inger Rydland är uppväxt med höns, grisar, kor och hästar på en gård i Västerbottens inland. Hon har alltid älskat djur.

Tågvärden Britt-Inger Rydland gosar med en ödla i skiftande färger som hon håller i sina händer..
Britt-Inger Rydland trivs med ödlorna i hemmet.

Under gymnasiet flyttade Britt-Inger till Luleå för att gå en teaterutbildning.

– I elevhemmet där jag hyrde rum fanns mögel. Det triggade i gång en svår pälsdjursallergi.

För henne, som hade hoppats på ett liv i ständigt sällskap av lurviga vänner, var det en stor sorg. Britt-Inger är dock inte den som är den.

Jag tyckte de var rätt äckliga i början, men syrsor är värre. De får hela huset att låta som en tropisk djungel.

Tågvärden Britt-Inger om att föda upp kackerlackor

Hon fick helt enkelt tänka om. För det fanns en djurgrupp som hon fortfarande tålde: reptiler.

– Jag flyttade till Öland, började arbeta med tågstäd i Kalmar och skaffade en leguan som blev två meter lång. Den stod jag nära.

Fler reptiler i hemmet

Så småningom gick flyttlasset till en villa i Karlskrona och hon fick en tillsvidareanställning som tågvärd. Det egna hemmet blev alltmer reptiltätt: leopardgeckos, krokodilskinkar och en kungspyton.

– Jag inredde husets största rum för dem.

En ödla, en skäggagam, i orange på Britt-Inger Rydlands golv.
Britt-Inger Rydland har nu endast plats för två skäggagamer i hemmet.

Men det fanns ett problem, många äter enbart levande föda i form av syrsor och kackerlackor.

– I en djuraffär kan man få betala tre till fyra kronor styck och det är svårt att hitta privata uppfödare i Sverige.

Reptilernas matkonto blev dessutom än högre när Britt-Inger åtog sig fyra omplacerade skäggagamer som en dansk och lika reptilintresserad kollega hade fått nys om.

– De var vanskötta, hade bott hos några pundare. När jag fick dem var de jättesmå och extremt hungriga. De åt tio kackerlackor var, tre gånger om dagen!

Började föda upp kackerlackor

Den danska kollegan föreslog att hon skulle börja föda upp maten själv. Han hade en kompis som kunde leverera en första odling med tåget.

– Jag tyckte de var rätt äckliga i början, men syrsor är värre. De får hela huset att låta som en tropisk djungel.

Tågvärden Britt-Inger Rydland med en kackerlacka på sina handflata.
Britt-Inger Rydland föder uppkackerlackor för att mata sina reptiler med.

Britt-Inger läste på, byggde en äggkläckningsmaskin av frigolit och kartong som hon ställde i badrummet. Det var då det där magiska kackerlacks-ögonblicket inträffade.

Odlingen fick flytta ut i köket och med öm blick iakttog Britt-Inger hur de små varelserna knaprade i sig sallad och bröd.

– Det låter liksom smask, smask.

Hade 3 000 kackerlackor

Hon började avla på sina skäggagamer. Fler och fler kackerlackor gick åt.

– Ett tag hade jag runt 3 000.

Hon började sälja till andra reptilintresserade. Vissa beställningar levererades med tåget.

– Jag bad kollegor som skulle till orter där köparna fanns att ta med sig väl inslagna paket. Den sorts kackerlackor som jag föder upp kan bara föröka sig om det är minst 28 grader. Så det är ingen panik om de smiter.

Tar med sig ödlorna på promenad

Men visst, det var ett himla pill. Skulle hon resa bort måste någon komma och övervaka såväl kackerlacksodlingen som alla reptiler.

När hon träffade sin nuvarande sambo började hon intressera sig för husbilsliv och sålde så småningom villan.

– Nu har jag inte plats och har fått göra mig av med de flesta reptilerna, har bara två skäggagamer kvar. Plus en odling med runt 300 kackerlackor.

Två färglada ödlor, skäggagamer, på en matta.

Men de kvarvarande ödlorna älskar hon. Hon bygger nu på ett terrarium i husbilen för att kunna ta med dem ut på äventyr.

– När det är varmt kan jag gå med dem i sele på stan. Har jag samma färg på tröjan ser inte så många dem.

Britt-Ingers tips till dig som är reptilintresserad

  1. Läs på! Olika reptiler har olika egenskaper och olika behov! Vill du ha en ödla som är aktiv på natten eller dagen? Vad äter den för mat?
  2. Titta alltid på Jordbruksverkets och Länsstyrelsens hemsidor. I Sverige har vi tydliga regler kring reptiler samt vilket utrymme de har rätt till. Vissa måste dessutom registreras medan andra är helt förbjudna.
  3. Gå med i olika sociala forum för reptil-intresserade. Där kan man ställa frågor och få råd. Seriösa sådana är exempelvis terrariedjur.se, ett community för alla typer av terrariedjur eller facebookgrupper för olika arter, eller mer generella sådana som ”Reptiler” eller ”Reptiler som hobby”.
  4. Besök någon av alla de reptilmässor som hålls på olika platser i Sverige. ”För mig är mässorna som ett enda stort paradis, jag vill bara ha!!!”
  5. Tänk på att den lilla leguanen som är jättesöt som bebis kan bli ett två meter långt monster. Du måste ha plats! Ett stort terrarium kostar åtskilliga tusenlappar.
  6. Många gillar kameleonter. Men de är extremt känsliga och kräver till exempel ständigt en viss luftfuktighet.