Lokföraren Rickard upptäckte SJ:s pensionsmiss – fick över 40 000
Lokföraren Rickard Einarsson fick tillbaka över 40 000 kronor efter att han uppdagat SJ:s pensionsmiss. Bolaget hade inte betalat tjänstepension när han jobbat extrapass på semestern – och han tror att fler lokförare har pengar att hämta.
– Jag tror att det är många som har rätt till ganska stora belopp, säger han.
De senaste åren har lokföraren Rickard Einarsson hoppat in och jobbat många extrapass under semester och fridagar. SJ har dragits med personalbrist och för att inte tågen ska stå stilla har de erbjudit lokförare ett extra tillägg varje dag utöver övertidslönen.
– Storleken har varierat men ibland varit så mycket som 7500 kronor per dag, säger Rickard Einarsson.
I februari 2023 fick Rickard tips från en kollega att SJ inte hade betalat in tjänstepension för den delen av lönen. Tjänstepensionen är det företagen betalar utöver den allmänna pensionen – och det är ett viktigt tillskott för pensionärer.
Gått miste om stor summa
När Rickard började räkna förstod han att det var en hel del pengar han gått miste om. Han hade dragit in över 128 000 kronor i tillägg de senaste åren. Rickard har avtalet ITP 1 och i grunden ska arbetsgivare betala 4,5 procent av lönen i tjänstepension. Men vissa månader hade han tjänat in över 47 600 och då ska arbetsgivaren betala in hela 30 procent av beloppet som överstiger den summan.
– Det är mycket pengar det handlar om, jag trodde bara det skulle vara någon hundralapp hit eller dit, säger han
SJ gav kalla handen
Han hörde av sig till lönekontoret på SJ men de meddelade att tilläggen inte var pensionsgrundande och att han därför inte hade rätt till några pengar. Men hans kollega som varit med om samma sak hade fått helt andra besked från Collektum, som administrerar tjänstepensioner.
– De sa att allt du tjänar i lön är tjänstepensionsgrundande.
Efter ytterligare kontakter med SJ utan några klara besked valde Rickard att begära en rättelse, via Collektum. Några månader senare fick han ett brev där det stod att ITP-nämnden, som prövar den här typen av tvister, givit honom rätt.
– Jag fick det utan omsvep godkänt, utifrån de siffror jag skickat in, säger han.
Missnöjd med SJ
I juli fördes det över 56 600 kronor till hans tjänstepension.
– Det är en klumpsumma så det går inte att se hur mycket av det som betalats retroaktivt och hur mycket som är ordinarie utbetalning. Men det är minst 45 000, säger han.
Rickard Einarsson var nöjd med beslutet men säger att det gnagde honom att det var långt fler honom som hade rätt till pengar.
– Detta gäller för alla arbetstagare som är födda 1979 eller senare, eftersom det gäller alla som går under avtalet ITP1.
”Jag tycker det är uselt”
Men det enda svaret han fick från SJ var att frågan var ”under utredning”. Han anmälde därför ärendet till SJ:s visselblåsartjänst där han beskrev vad som hänt men efter ett tag fick han ett mycket kortfattat meddelande där det stod att ärendet var stängt och att ”lämpliga åtgärder vidtagits”.
Vad tycker du om SJ:s agerande?
– Jag tycker det är uselt eftersom det visat sig att man betalat in för lite till min pension efter att jag som arbetstagare ställt upp och jobbat extra. Och sedan när man stöter på, ska det tigas ihjäl. Det är som att prata med en vägg. När man frågat något så säger de att de ska titta på det, och sedan har det bara varit tyst.
SJ meddelar via bolagets pressavdelning att de inte ställer upp på en intervju för att svara på frågor om det som skett. I ett skriftligt svar uppger SJ att de utrett frågan och kommit fram till att pengar ska betalas ut till de som har ITP 1 och inte fått tjänstepension för lönetilläggen.
SJ: ”Korrigeringar är gjorda”
”Korrigeringar är gjorda i lönesystemet och rättning av retroaktiva underlag från 2017 och framåt pågår. Rättningen sker dock manuellt hos Collectum vilket innebär att alla inte får rättningar samtidigt”, skriver SJ.
Bolaget svarar inte på frågorna om hur många lokförare som är berörda, eller varför de inte informerat personalen om utredningen på intranätet. Rickard Einarsson får inte heller svar på sin kritik mot bolagets kommunikation och visselblåsartjänst.
I mejlsvaret skriver SJ av de informerat de fackliga parterna om att de sett över frågan.
”Underlag på förändring och den nu pågående hanteringen kommuniceras också central i MBL”, skriver de.
Så gjorde Rickard för att få pengarna
Han loggade in på avtalat.se och kollade hur mycket SJ rapporterat som tjänstepensionsgrundande lön varje månad under perioden då han jobbade extrapass.
Därefter jämförde han det med sina lönespecifikationer för samma period. Han såg då att summan han fått i lön var högre än den tjänstepensionsgrundande. Han räknade ihop differensen varje månad och fick då fram summan som SJ inte betalat tjänstepension för.
Därefter anmälde han ärendet genom blanketten ”Ansökan om utebliven ITP”, som finns på avtalat.se.
Han fick senare besked om att ITP-nämnden givit honom rätt. Några veckor efter loggade han in på avtalat.se och kunde se att utbetalningen gjorts.