59-årige bangårdsarbetaren Per Myrberg klämdes till döds mellan två godsvagnar i Borlänge för fyra år sedan, den 11 november 2018. Han var anställd på Green Cargo och arbetade ensam med växling när arbetsplatsolyckan skedde.

Anställd på Green Cargo

Redan för två år sedan var hans anhöriga kritiska mot den långa utredningstiden av olyckan.  

– Jag vet inte vad som hände och vill ha ett riktigt svar från åklagaren eller Green Cargo, sa Per Mybergs före detta sambo, Jeanette Östmark, till Sekotidningen då.

Nu har ytterligare två år gått, och fortfarande finns inget beslut kring om någon ska åtalas eller om förundersökningen ska läggas ner. 

– Det är helt oacceptabelt att det har tagit så lång tid att utreda, säger Tommy Iseskog, en erfaren arbetsrättsjurist, författare och föreläsare i arbetsrätt. 

Utredningar ska ta 18 månader

Målsättningen är att det ska ta 18 månader från händelse till åtalsbeslut. Det är Arbetsmiljöverket, Polisen och Åklagarmyndigheten överens om. 

Bevisen påverkas av långa utredningstider, påpekar Tommy Iseskog. Framför allt vittnens minnen och viljan att uttala sig. Om ett straff döms ut kan det  bli lägre på grund av detta, förklarar han. 

– Ju längre tid det tar att utreda desto större är sannolikheten även att det inte blir något åtal, säger han. 

På Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål är ansvariga självkritiska, och håller med om att det är oacceptabelt lång tid.  

– Det är långt över de ramar som vi har satt för oss själva när en sådan här dödsolycka ska vara färdigutredd, säger åklagaren Anders Gustafsson. 

Chefsåklagare: Vissa ställtider

Kristina Falk Strand, chefsåklagare och ansvarig chef, instämmer. Hon menar samtidigt att förundersökningen har löpt på, och att det har tagit lång tid för att utredare bytts ut hos både Polisen och riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.  

– Det har blivit vissa ställtider här och var. Vi har skickat påminnelser till polisen och försvararen. Dessutom är ärendet utredningsmässigt tekniskt komplicerat, säger hon. 
 
Nu kommer ärendet att försenas ytterligare på grund av att åklagaren ska vara sjukskriven. Åtalsbeslut kommer därför tidigast att tas i februari. 

 Har ni resurser för att klara av den här utredningen? 

– När vi fick in ärendet 2018 så var alla åklagare mycket belastade. Sen har det blivit lite lugnare, framför allt lyckades vi avsluta många ärenden under pandemin. Sedan ska man komma ihåg att det handlar om alla berörda myndigheters resurser, förutom Åklagarmyndigheten ska även Arbetsmiljöverket och Polisen ha resurser för att hantera de här ärendena på rimlig tid.  

Hur ser du på att anhöriga får vänta så här länge på besked?  

– Det är förfärligt tråkigt. Det är en av anledningarna till att vi har en målsättning om 18 månader. Många utredningar går snabbare än så här. Jag förstår verkligen att de anhöriga lider av att gå och vänta.