Fjärrtåget MTRX, som sedan 2015 går mellan Stockholm och Göteborg, säljs till finländska VR Group. I slutet av maj väntas försäljningen vara genomförd och den nya operatören ta över trafiken.

– Det här är ett kommersiellt beslut som ligger i linje med våra övriga övergripande affärsmål. Vi ser att MTRX kommer att kunna fortsätta den positiva utvecklingen hos den nya ägaren, säger Erik Söderberg, presschef på MTR Nordic.

– Vi är väldigt stolta över vad vi har åstadkommit med MTRX.

Bolaget MTRX ingår i Honkongbaserade MTR-koncernen. Det svenska dotterbolaget lyfter ofta fram att MTRX har de nöjdaste tågkunderna enligt Svenskt Kvalitetsindex.

– Vi har också den högsta punktligheten, säger Erik Söderberg.

MTR har förlorat flera kontrakt

Förutom MTRX har Hongkongbaserade moderbolaget flera kontrakt inom den svenska spårtrafiken. Samtliga går ut inom drygt ett år.

I mars tar SJ över driften av Stockholms pendeltåg, som MTR skött sedan 2016. MTR kan även dra sig ur Mälartåg i förtid, skriver sajten Järnvägar.nu.

Nyligen stod det även klart att MTR förlorar kontraktet för Stockholms tunnelbana till Connecting Stockholm. Ett svenskt bolag vars huvudägare är brittiska Go-Ahead och ComfortDelgro som har sitt säte i Singapore.

Har MTR tagit ett beslut att lämna Sverige?

– Det finns inget sådant beslut, säger Erik Söderberg.

– Vi utvärderar alltid affärsmöjligheter på den nordiska marknaden. Vad som sker i framtiden det återstår att se. Här och nu så fokuserar vi på den verksamhet vi har.

VR Group: ”Mycket attraktiv”

Sekotidningen har sökt VR Group för en kommentar. I ett pressmeddelande skriver det statliga finska bolaget att affären villkoras av att den godkänns av Konkurrensverket vilket förväntas ske i maj.

VR Sverige kör sedan tidigare bland annat svenska Pågatågen, Östgötapendeln och tog nyligen över Tåg i Bergslagen.

– Marknaden för kommersiell fjärrtågtrafik i Sverige är mycket attraktiv – och den är ungefär dubbelt så stor som i Finland. Järnvägstrafikens andel av transporterna är också dubbelt så stor som i Finland. MTRX bedrivs som en fristående enhet, där kundupplevelsen och medarbetarnas arbetstrivsel är på hög nivå, säger Elisa Markula, VD för VR Group i pressmeddelandet.