Den rekordhöga inflationen som eldar på priser på mat, produkter och el har slagit hårt mot Ewa Bernauers ekonomi.

I ungefär 40 år har hon jobbat som teletekniker. De senaste åren har arbetet med att koppla telefoner och bredband blivit stressigare och arbetsområden större.

För två år sedan blev Ewas man sjuk och dog hastigt. Efteråt blev det svårt för Ewa att klara av sitt jobb. Framför allt att koncentrera sig och minnas de enklaste sakerna. Som att träffa kunder och köra bil, vilket hon normalt gör varje arbetsdag.

– Jag mådde så dåligt och hade också en jäkla prestationsångest.

Försäkringskassan sa nej

Därför sjukskrevs hon på halvtid. Men efter två och en halv månad nekades hon sjukpenning från Försäkringskassan. Detta då hon inte hade bevisat att arbetsförmågan var nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom. Pengar som hon fått krävdes tillbaka, och hon tvingades arbeta igen.

– Jag försökte förklara hur jag mådde, att jag irrade bort mig med bilen, att jag inte kunde jobba. Då ringde de min chef och frågade om jag inte hade tillgång till en gps, säger Ewa.

För att överklaga Försäkringskassans beslut fick hon gratis hjälp av en jurist. Det kunde Ewa få i och med medlemskap i facket.

– Annars skulle det varit som att slåss mot en väderkvarn när det gäller Försäkringskassan. Man är maktlös.

Ewa Bernauer.
Ewa Bernauer.

Blev uppsagd

Två är senare avslutades rättsprocessen med ett avslag i Kammarrätten. 

Under dessa två år har mycket hänt i Ewas liv. Hon har blivit uppsagd från sin tjänst, då företaget fick betydligt färre jobb än ägarna räknat med.

Sedan blev hon sjukskriven igen, och har varit det i över ett års tid. Hon har haft problem med sina knän under en längre tid – knäna behöver opereras för att fungera. Hon går på kryckor i dag.

Tack vare Ewas grannar i stadsdelen Majorna i Göteborg har hon klarat sig, berättar hon. De har hjälpt henne att handla mat. Hon har också fått försäkringspengar via medlemskapet i Seko.

Framtiden är oviss, när det gäller sjukskrivningen, arbete och pengar.

– Man tror att man har ett skydd i samhället, men det har man inte. Jag trodde att jag tjänat bra och att jag skulle få ut mer från Försäkringskassan. Att få pengarna att räcka till är en fruktansvärd oro och stress.

Ewas förhoppning är att bli frisk så snart som möjligt och kunna söka jobb.

– Jag får nog sadla om till något annat. Jag är 61 år och inte jätteattraktiv på arbetsmarknaden. Men jag försöker att inte tänka på det så mycket.

Sjuk- och efterlevandeförsäkring

Sjuk- och efterlevandeförsäkringen är en medlemsförsäkring. Vid arbetsoförmåga kan en månadsersättning på max 1 600 kronor betalas ut varje månad, efter en karens på 90 dagar. Ersättningen betalas inte ut till personer som fyllt 65 år och äldre. Ersättning kan även ges i form av ett engångsbelopp, som betalas ut efter minst en fjärdedels arbetsoförmåga, samt efter en 90 dagars karenstid.

Källa: Folksam.