Jobba i värme – här är tipsen för att undvika värmeslag
Vad ska man göra när det är varmt utomhus och behöver jobba? Enligt en expert på SMHI är det viktigt att ta farorna med värmen på allvar för att undvika värmestress, uttorkning och skador på kroppen.
Drick vatten
Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten under hela arbetsdagen för att undvika uttorkning. Kom ihåg att inte vänta tills du känner dig törstig.
Sätt på dig rätts sorts kläder
Använd lätta, löst sittande kläder som tillåter huden att andas. Sätt på dig en hatt och solglasögon för att skydda dig mot solen. I vissa fall kan andra lösningar i form av kylvästar vara ett bra alternativ.
Ta regelbundna pauser
För att undvika överhettning eller värmestress bör du med jämna mellanrum ta pauser i skuggan eller på svala platser. Ge din kropp tid att återhämta sig från värmen.
Blöt en handduk
Använd blöta handdukar, kallt vatten eller om möjligt kylvästar för att hålla kroppstemperaturen nere. Du kan lägga den blöta handduken runt nacken.
Glöm inte solskydd
Använd solkräm med ett högt SPF (Sun Protection Factor) för att skydda huden från skadlig UVA- och UVB-strålning. Detta är särskilt viktigt om du arbetar utomhus under längre perioder. Solkrämens förpackning är märkt med vilken typ av skydd du får.
Ät lättare måltider
Ät lättare måltider för att undvika att bli trött och överhettad. Lätta, näringsrika snacks som frukt och grönsaker kan hjälpa till att hålla energin uppe.
Var vaksam på värmeslag
Värmeslag kan vara livshotande. Symtom inkluderar yrsel, huvudvärk, illamående, snabb puls och förvirring. Om du eller någon annan visar dessa symtom, är det viktigt att ta sig till en skuggig plats på en gång, drick vatten och sök medicinsk hjälp om det behövs.
Arbeta när det är svalt
Försök att planera de mest fysiskt krävande arbetsuppgifterna till de svalare tidpunkterna av arbetsdagen, såsom tidig morgon eller sen eftermiddag. Undvik att jobba i direkt solljus under de varmaste timmarna.
Håll koll på varandra
Arbetsgivare bör vara medvetna om värmens faror, och uppmuntra alla anställda att ha ett extra öga på varandra för att identifiera tidiga symtom på värmestress.
Källa: Sekotidningen, SMHI, 1177