I mars varslade Viking line om arbetsbrist för personal ombord Cinderella. Nu sägs alltså 77 anställda upp, 72 av dessa inom Seko sjöfolks avtalsområde.

Oskar Lindskog, ombudsman i Seko sjöfolk, anser att förhandlingarna skett i god anda. Utan ett samarbete mellan parterna hade rederiet tvingats lägga ett mer omfattande varsel.

– Men såklart präglas förhandlingarna av att vi givetvis inte är positiva till att rederiet säger upp våra medlemmar, säger han.

Personal kan återanställas

På sikt är målet att kunna återanställa de uppsagda – vilket hänger på pandemins utveckling och i vilken omfattning färjetrafiken kan öppnas upp.

– Jag kan bara beklaga att rederiet väljer denna väg och säger upp en avsevärd del av sina anställda under svensk flagg. Fler förhandlingar är att vänta, vi kommer kontinuerligt att förhandla med rederiet i olika konstellationer, med målsättningen att så många som bara är möjligt ska bli återanställda, säger Oskar Lindskog.

Sekos medlemmar har förlängd företrädesrätt till återanställning till minst 1 december 2022.

Tror på kanonsommar på Cinderella

I dag kör Cinderella frakt till Åbo. I början av juni är det planerat att fartyget ska ta passagerare igen.

– Vi har långkryssningar på gång, och jag tror vi kommer att få en kanonsommar med Cinderella, bara man fortsätter att vaccinera folk, säger Bent Björn-Nielsen, sektionsordförande för Seko i Viking Line.

Hur har anställda som sagts upp reagerat?
– Personalen är ledsen och besviken men förstår och hur det är. Jag kommer att fortsätta att förhandla för återanställning.

Hur ser framtiden ut för sjöfarten?
– Personalen har en positiv inställning. Jag tror även att våra passagerare kommer att prioritera att åka båt i sommar istället för att åka till Spanien.