Sökes: Ung, stark däcksman med fördelaktigt utseende, villig att göra vad som helst, sökes för arbete på privata lustjakter. Överlägsen servicekänsla. Flytande engelska. Flexibel. Villig att stanna ombord under minst 12 månader i sträck.”

– Jag förstår inte hur Arbetsförmedlingen kan ta in såna här platsannonser. För dem räcker det att det finns en arbetsgivare som man kan söka jobb hos. Sen skiter de i vilken typ av arbete det handlar om, vilken lön det ger och om företaget har kollektivavtal och försäkringar.
Karl-Arne går regelbundet igenom de sjöjobb som finns på ”Platsbanken” för att tipsa medlemmarna om lediga jobb. I början av december kom 15 platsannonser från samma utländska rederi, V Ships, med massor av lediga tjänster att söka. Bland jobbannonserna fanns även den om däcksmän till privata lustjakter.
Karl-Arne kritiserar publiceringen.
– Enligt Arbetsförmedlingens egna regler kan de stänga av en arbetssökande från ersättning om han vägrar ta ett arbete han blivit hänvisade att söka. Och alla som söker sjöjobb förutsätts söka de jobb som finns på ”Platsbanken”.
– Jag har mejlat till företaget för att höra vilka avtal de tillämpar för de olika tjänsterna de annonserar ut.
V Ships uppger själva att de är världens största managementbolag på sjöfartsområdet. De har 44 kontor i 26 länder och 22.500 ombordanställda.

Platsannonsen kan du läsa på Platsbanken.”