– Försvaret har ändrat intagningen av värnpliktiga till P4. Det innebär att det kommer att vara väldigt få värnpliktiga under perioden 15 april till 31 juli nästa år. Först den 1 augusti kommer nya värnpliktiga i full omfattning, säger Maria Oskarsson som är Sekos ombudsman i Skövde.
I förhandlingar har Sodexho sagt att de inte har råd att ha restaurangpersonal under den tiden, 15 april till 31 juli. Men Seko protesterar.
– Vi anser att man inte ska säga upp folk för tre och en halv månad. Dels infaller semesterperioden under tiden och personalen ska vara lediga i alla fall. Dels ska inte a-kassan missbrukas genom att tvingas ta kostnader som företaget borde stå för. Det är skamligt.
Varslet går nu till Länsarbetsnämnden.
– I och med uppsägningarna drar hela paketet med omställningsavtal igång, trots att vi vet att personalen behövs igen den 1 augusti när verksamheten kommer att gå för fullt igen. Dessutom har ett antal av dem som sägs upp ett helt års uppsägningstid, de kommer att vara återanställda innan uppsägningstiden hinner att löpa ut, säger Maria Oskarsson.
Sodexho tog över verksamheten på P4 i Skövde i april i år. Innan dess drevs restaurangen av privata Eurest i fem år.