– Det känns fantastiskt. Nu har jag fått upprättelse på alla plan, säger Torolf Jansson till Sekotidningen.

Han är mycket glad men förvånad över utgången.

– Juristen sa att det var väldigt svårt att vinna sådana här fall så jag hade inte väntat mig detta, säger han innan han måste skynda iväg till jobbet.

Historien är numera bekant. Efter över 20 års prickfritt lokförande fick Torolf Jansson diagnosen Aspergers syndrom. Eftersom det är en diagnos som finns på Transportstyrelsens lista över tillstånd som har betydelse för trafiksäkerheten sökte han dispens för att kunna fortsätta köra tåg.

Transportstyrelsen gav avslag, Torolf överklagade och vann men myndigheten envisades och drev målet till högsta instans. Men även där fick Torolf rätt och han kör åter tåg sedan snart ett år tillbaka.

Men det stannar inte där. Torolf och hans juridiska ombud på LO-TCO Rättsskydd ansåg att Transportstyrelsen diskriminerat honom genom att inte göra en individuell prövning av hans dispensansökan.

– Vi menar att Transportstyrelsen gjort en alldeles för schablonmässig bedömning av honom och lagt alldeles för stor vikt vid diagnosen. Diagnosen varierar ju väldigt mycket och han har väldigt små problem och har kört prickfritt i snart 30 år, säger Anders Wilhelmsson, jurist på LO-TCO rättskydd.

Och det höll alltså tingsrätten med om.

”Sammanfattningsvis finner tingsrätten att Transportstyrelsen gjort sig skyldig till direkt diskriminering mot Torolf Jansson såväl i sitt beslut som i den fortsatta processen i förvaltningsdomstolarna”.

Han får 100 000 kronor i diskrimineringsersättning, vilket betraktas som högt i sådana här fall.

– Vi hade begärt 200 000, men det är för att vi anser att beloppen generellt ligger för lågt. 100 000 ligger helt i linje med praxis så det är positivt, säger Kerstin Burman, Torolfs juridiska ombud.

Hos Transportstyrelsen vill man inte kommentera domen i dagsläget.

– Den kom ju för bara några timmar sedan så vi har inte hunnit granska och analysera den än, säger Henrik Olars, presschef på Transportstyrelsen.

Kommer ni överklaga?

– Det är för tidigt att säga.