Tänk om vi haft samma löneutveckling
– Man kräver att vi ska ta vårt ansvar och inte begära för mycket, och då tycker jag att de i toppen kan ta det ansvaret också, säger Peter Holkko.
Ända sedan Postens bolagiserades 1994 har Peter Holkko försökt driva frågan om de höga ersättningarna till ledning och styrelse. Han har skrivit debattartiklar och uppvaktat kommunikationsministrar av skiftande politiska kulörer. Men ingenting händer.
– Sedan bolagiseringen har Postens omsättning bara ökat från 20 till 25 miljarder samtidigt som antalet anställda har halverats, så man kan ju inte hävda att ansvaret blivit mycket större. Därför tycker jag att arvodet bara borde följa inflationen.
Men så har det alltså inte varit. I stället har arvodet ökat från 27.000 till 400.000 kronor per år. Dagens ordförande, Marianne Nivert, kan alltså kvittera ut en ersättning som är drygt 1.300 procent högre än den Thorsten Andersson fick före bolagiseringen. I snitt motsvarar det en årlig fördubbling av lönen.
– Tänk om vi hade haft samma löneutveckling. Då hade Sverige gått i konkurs. Men deras höjningar ses ju inte som inflationsdrivande som våra gör, säger Peter Holkko med en suck.
Om hans lön hade utvecklats i samma takt som ordförandens hade han idag tjänat 156.000 kronor i månaden. Men det gör han inte. I verkligheten är hans lön 19.400 kronor.
– Vår ordförande, Marianne Nivert, är säkert duktig på sitt jobb. Men är det rimligt att hon ska ha motsvarande två årslöner för en brevbärare. Och det för 8–10 dagars arbete.
Peter Holkko är fackligt aktiv och sitter i styrelsen för Seko Jönköping. När han pratar med medlemmarna är det alltid lönen som diskuteras.
– Alla brevbärare tycker att lönen är ruskigt låg, samtidigt som de ser att alla andra roffar åt sig. Problemet är att på vår nivå försöker de alltid komma så billigt undan som möjligt. Varför försöker de aldrig hitta den billigaste vd:n eller ordföranden?
Men samtidigt som alla tycker att lönen är för låg så anser han att ambitionsnivån är alldeles för låg. Peter Holkko berättar att i de löneenkäter som genomförts tycker brevbärarna att deras arbete är värt 1.000–2.000 kronor mer än i dag. Enligt honom en alldeles för låg summa.
– Tyvärr verkar folk ha köpt resonemanget om att just löntagarna måste hålla tillbaka kraven för att värna om den svenska ekonomin och inte driva upp inflationen. Och vi tar det ansvaret, men då tycker jag att alla andra borde göra det också.