SJ har avtal med Tåg i Bergslagen, TiB, fram till den 30 juni 2006. Nu har SJ slutit ett entreprenadavtal med Tågkompaniet, som innebär att de tar över driften av TiB-trafiken från den 16 augusti 2004.
Ett hundratal personer arbetar åt TiB och Tågkompaniets vd, Jan Johansson, lovar alla ombordanställda fortsatt anställning. Innan Tågkompaniet tar över blir det förhandlingar om avtalet. Förhandlingarna gäller bland annat pensionsåldrar och semestrar.
Stefan Sundström är ordförande för klubb SJ resor i Dalarna, och enligt honom har Jan Johansson lovat att ”alla ska bli nöjda”. Själv ser han övertagandet som en möjlighet att få arbetsro.
– Personalen är väldigt omtumlad, det har florerat olika rykten hela året. Nu går många som i ett vakuum och undrar vad som ska hända härnäst.
SJ och Tågkompaniets affärer tillsammans slutar inte i Bergslagen. Det är inledningen på ett samarbete som enligt företagen syftar till att ömsesidigt dra nytta av företagens respektive styrkor inom områden som rör upphandling av trafik, restidsgaranti, biljettförsäljning och marknadsföring.
SJ och Tågkompaniet kvarstår som självständiga företag men med möjlighet att arbeta tillsammans i kommande trafikupphandlingar.
En orsak till samarbetet är fruktan för ökad konkurrens från utländska företag.