LO:s ordförandeklubba ligger nu i Susanna Gideonssons hand. På måndagens digitala kongress valdes hon till centralorganisationens mäktigaste person.

Gideonsson var en enig valberednings enda förslag som kandidat.

– Vad passar bättre än att välja någon som har stenkoll på vad det innebär att ha en otrygg anställning, sa Elin Westerberg, ombud för Handels innan valet.

Rörd och stolt

Susanna Gideonsson var märkbart rörd när hon fick ta över ordförandeklubban.

– Det är alltid stort att bli förtroendevald. Så här i stunden känns det overkligt. Jag känner mig rörd och stolt. Jag har landat i att jag är trygg i att förvalta ert förtroende. Jag delar förtroendet med er alla, sa hon.

Som LO:s ordförande kommer Susanna Gideonsson bland annat att få jobba med relationen med Socialdemokraterna.

– Januariavtalet har tvingat det socialdemokratiska partiet till kompromisser långt ifrån socialdemokratisk politik. Det handlar om las, men det handlar också om saker som marknadshyror, minskad progressiv beskattning och vinstintressen i välfärden. Detta är inte socialdemokratisk politik och slår hårt mot LO-förbundens medlemmar, skrev hon under sin kandidatur i en debattartikel på arbetet.se

En hälsning från Löfven

– Susanna låt mig framföra mina och partiets gratulationer till ditt val. Låt mig också gratulera LO som fått dig som ordförande. Jag ser fram emot samtal med dig och ser fram emot att vi kommer att få tvista frågor mellan partiet och LO, sa statsminister Stefan Löfven i en hälsning till LO:s nya ledning.

Therese Guovelin och Torbjörn Johansson blev omvalda till LO:s förste vice ordförande respektive avtalssekreterare. Förutom Gideonsson blev Lisa Bengtsson från Kommunal ny i ledningen som LO:s andre vice ordförande.

Att LO-kongressen blev digital beror på coronapandemin och man har valt att fokusera på att välja ny ledning och samt ett begränsat antal frågor.

Den större delen av kongressen kommer att ajourneras och återupptas våren 2021, vilket Arbetet tidigare rapporterat om.

Tidigare under dagen delades LO:s pris för årets fackliga hjältedåd ut. Det gick i år till kommunalaren Emil Thyr som jobbar som habiliteringspersonal.

Han fick priset för sitt fackliga arbete när Nordanstigs kommun valde att privatisera en större del av den kommunala hemtjänsten.

Den här artikeln är först publicerad i Arbetet, som tillsammans med Sekotidningen och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.