Romantika ligger tyst som ett spökskepp i Frihamnen i Stockholm, inte en människa syns till. Men någon minut över 12 dyker det upp ett 40-tal personer på däck. De viftar med plakat där det står: ”Vi kräver mer än 4.500 kronor i månaden”. Längre än till däck kommer inte de strejkande. Stick i stäv mot alla internationella konventioner är de förbjudna av fartygsledningen att gå iland.
Redan för några år sedan lovades de estniska sjömännen av rederiet Tallink att lönerna skulle höjas. Nivån de skulle upp till var den som de anställda på Tallink superfast ferries har. Under de tre år som gått sedan dess har lönerna inte höjts med en krona.
Dennis Sirviö, ombudsman på Seko sjöfolk, är en av dem från Seko som begett sig till hamnen för att stötta de strejkande ombord.
– Många ombord är rädda för att få sparken när de deltar i en sådan här aktion, berättar han. Men jag hoppas och tror att nu när det uppmärksammas utifrån så vågar inte rederiet göra något.
Senare under veckan kommer Seko att skicka ett brev till Tallink där man uttrycker sitt fulla stöd för de strejkande estniska sjömännen.
Vid samma tidpunkt idag strejkade även sjöfolk på Tallinks båtar i Helsingfors och i Tallin.
maria.persson@sekotidningen.se

Läs också: Tallink skrev avtal för Superfast Ferries – 2006-06-07″