– Det är inte möjligt att spara så mycket pengar. Enligt vår uppfattning skulle man behöva 380 nya tjänster runt om i landet för att klara en säker kriminalvård. De behöver mer, inte mindre, resurser för att klara sitt uppdrag, säger Roal Nilssen som är ombudsman på Seko.
I dagarna har landets 36 kriminalvårdsmyndigheter fått ut sina lokala anslagsramar för nästa år. Totalt minskar anslagen från i år med 50 miljoner.
Pengar som runt om i landet nu omsätts i besparingar och varsel om uppsägningar av kriminalvårdare. Göteborg Centrum har redan varslat om att säga upp 32 personer.
De största enheterna – häktet i Göteborg, Kronobergshäktet i Stockholm och Hallanstalten – är de som i kronor och ören får de största sparkraven.
– Kriminalvården är underfinansierad. Allt tyder på att den höga beläggningen de senaste åren kommer att bestå. Samtidigt ligger regeringens ambitioner om vård och behandling fast. Det går inte ihop. Regeringen måste anslå mer pengar, säger Roal Nilssen.
Med den nuvarande anslagsplanen kommer inte mer pengar till kriminalvården förrän 2006. Och först 2007 kommer anslagen att räcka till de beräknade kostnaderna.