Snökaos sätter stopp för lantbrevbärarna
Lantbrevbärarna i norra Sverige har haft några tuffa dagar i årets första snökaos. Många turer har ställts in, andra avbrutits när snön satt stopp.
Ida Lindouf körde lantbrevbäring i Söråker utanför Timrå en av dagarna. Hon berättar att det hade vräkt ner blötsnö under natten och det fortsatte under dagen. Hon valde ändå att köra ut, men sakta och försiktigt.
–Snön fortsatte falla i stora tunga flingor och man såg hur många träd i skogen böjt sig för tyngden. I ett vitt och tyst landskap längs en smal grusväg mellan två byar hängde ett snötyngt träd över vägen strax framför bilen.
Ida stannade för att ta en bild, men hann bara kliva ur innan trädet helt ljudlöst och mjukt la sig över vägen.
–Det var ju ingen stor stam som kunde krossat bilen eller så, men jag blev ändå lite skärrad av insikten att om jag inte stannat för att ta kort hade jag förmodligen fått trädet över bilen.
Lokal chef avgör
Hon fick backa en halv kilometer innan hon kunde vända och åka tillbaka till stan. Det blev inget mer utdelat på landsbygden den dagen.
–Vi har en bra arbetsledning som sa att vi hellre skulle låta bli att dela ut, än att köra fast. Det finns chefer som tvingar ut personalen, men det är ovanligt. Efter att turer ställts in är det stora volymer att dela ut.
I Umeå och Sundsvall ställdes flera turer in under de värsta dagarna. På Postnord är det den lokale chefen som avgör.
–När det kommer uppåt en halv meter på en dag då är det mer eller mindre omöjligt att köra ut på vägarna, säger Håkan Johansson, lantbrevbärare i Umeå.
När vi talas vid har postutdelningen i Håkans område ställts in. Ledningen vill inte ta risken att personalen ska köra fast.
Har spade i bilen
Håkan tycker att det är bra att utdelningen ställs in när det är svårt att ta sig fram.
–Det kan ta flera timmar att få hjälp om vi kör fast. Det gör det även dagar när det inte kommit så mycket snö som nu. Vi har en spade i bilen, men det räcker inte alltid, säger han.
Där Håkan Johansson kör ut post ska det finns mobiltäckning så att han kan ringa kontoret när det händer något.
–Det ska fungera, men det vet man inte förrän man provar, säger han.
Chefer ville tvinga hem anställda
Mikael Lidholm är ordförande för Seko Posten i Sundsvall. I hans område ställdes utdelningen delvis in när det var klass 3-varning, på andra kontor började man utdelning men fick avbryta.
Under snökaoset fick han påminna medlemmarna om att de har rätt att få lön så länge de är på jobbet och schemalagda.
–Det var chefer som skulle tvinga medlemmar att gå hem och ta ut ledighet. Men det kan de inte göra, säger han.
Löneavdrag eller semester
I Sundsvall dök det även upp andra problem. Några medarbetare kunde inte ta sig till jobbet och tvingades ta ut semester eller kompledigt för att slippa löneavdrag
–Det är inte ett avtalsbrott men jag tycker att det är småaktigt av chefen. Det var klass 3 varning och händer extremt sällan, säger Mikael.