– Det är orimligt att ge vårdarna en sådan arbetsuppgift, säger Markku Murtosaari, vice klubbordförande på Kronobergshäktet och arbetsmiljösamordnare i region Stockholm. Det kommer bara att ta en massa tid och vi kommer inte att hitta dem som tänker ta livet av sig. Han tillägger:
– Det här är en nödlösning som kom till efter de många självmorden på Göteborgshäktet. Vill man göra något åt problemet så måste man öka bemanningen närmast de intagna. Jag hoppas ledningen tar sitt förnuft till fånga och drar tillbaks den här blanketten.
– Vi hade ett stormöte på Kronobergshäktet inför provperioden med frågeblanketten. Alla; vårdarna, cheferna, läkaren, psykiatrikern, sjuksystrarna, var negativa men ändå genomförs den.
Kronobergshäktet har under två månader haft en halvtidsanställd som skötts den så kallade självmordsscreeningen. Under den tiden har 740 intagna kommit till häktet. Den halvtidsanställde hann screena 240 av dem.
-–Då inser man vilken tid det kommer att ta. Från och med nu har arbetsuppgiften lyfts över på vårdarnas axlar, säger Markku Murtosaari.