SJ dubblar priset för sina pensionärer
Många pensionärer är djupt besvikna och arga efter höjningen. Bo Bergqvist är en av dem. Han började på SJ 1955 och har varit huvudskyddsombud i Västerås trafikområde.
– Jag retar mig på att vi pensionärer anses vara i vägen för företaget. Vi kostar för mycket. Får man behandla gamla trotjänare hur som helst?, undrar han
Han och familjen har hittills haft mycket glädje av privatresekortet. De har gjort flera resor till fjälls med andra SJ-familjer i Sala.
– En gång i tiden var det fribiljetter. Nu måste vi göra många resor för att det ska vara någon förmån alls.
SJ:s personalchef Peter Blomqvist förstår pensionärernas ilska. Trots det anser han att SJ måste höja priset.
– Det kostar för mycket, säger han.
Det som kostar är enligt Peter Blomqvist administrationen av kortet och att pensionärer kan blockera platser som SJ annars hade fått fullt betalt för. En del avgångar är förbjuda för resande med privatresekort.
Cirka hälften av de 20.000 pensionärerna, tidigare anställda i affärsverket och SJ AB, brukar plocka ut kortet och det har gett SJ en intäkt på 8 miljoner. Hälften har gått till administration, enligt Peter Blomqvist. Resten, fyra miljoner, anses inte täcka uteblivna intäkter.
SJ har inte räknat ut vad alla dessa eventuellt uteblivna biljettintäkter kostar företaget. Det är lika fullt en kostnad,
– Det är snart full konkurrens på spåren och våra konkurrenter slipper de här kostnaderna, säger han.
Även de 3.000 anställda har rätt till ett privatresekort. Det kostar 800 kronor, plus förmånsbeskattning. Få tar dock ut kortet.
Peter Blomqvist uppmanar pensionärer som inte reser så mycket att planera i god tid och på så sätt utnyttja SJ:s normala rabattsystem.
Flera pensionärer har hört av sig till Seko för att få hjälp, men facket kan inget göra, säger Erik Johannesson, ordförande i SJ:s företagsfack.
– Det är inget vi förhandlar om. Arbetsgivaren informerade om att man ville dra in reseförmånen. Vi tyckte inte det var någon bra idé, säger han.
Många anser att de arbetat in förmånen?
– Det finns en tro att man avstått lön men det stämmer inte, säger Erik Johannesson.