Enligt ett inslag i TV4 på söndagskvällen ska en fjortonårig flicka ha blivit avklädd med våld i en isoleringscell – den senaste i raden av anklagelser om vanvård på behandlingshemmet.
Sis utredningschef Peter Gerdman säger sig vara förvånad över uppgifterna.
– Det kom som en total överraskning, säger han. Sävastgården är en av våra bästa institutioner och jag har oerhört svårt att tänka mig att det skulle röra sig om några systematiska fel.
Han kommer nu att begära in journaler och andra uppgifter från Sävastgårdens chef. Först därefter – om ungefär en månad – kan det bli aktuellt att gå vidare och ta kontakt med den fjortonåriga flickan eller någon av hennes föräldrar.
På Sävastgården är stämningen tryckt bland de anställda.
– Det är klart att det är en olustig situation, säger Roger Pettersson, Seko-ombud och anställd på behandlingshemmet. Man blir både förbannad, frustrerad och kränkt över sådana här anklagelser. Inte minst för att sekretessen hindrar oss från att bemöta dem.
Han är besviken på såväl medierna som den egna arbetsgivaren – som han menar borde ta tydligare ställning för de anställda.
– Men det viktigaste nu är att utredningen kommer igång så att vi kan rentvås från de här anklagelserna en gång för alla.