Det mesta av förhandssnacket inför Socialdemokraternas partikongress har handlat om att Stefan Löfven avgår och kommer att ersättas av Magdalena Andersson. Men det är fler val som ska göras, bland annat av ny partistyrelse. 

En av de som föreslås av valberedningen är Sekos ordförande Gabriella Lavecchia. Hon tror att det är bra för Sekos medlemmar att hon tar plats i partistyrelsen eftersom det ger en verklig möjlighet att påverka politiken. 

– Våra medlemmar påverkas hela tiden av politiska beslut, kanske mer än andra på arbetsmarknaden. Därför vore det tjänstefel av mig att inte ta alla möjligheter att påverka. Det är ingen hemlighet att Socialdemokraterna är det största partiet, som också kan göra verklighet av de politiska förslag man lägger. Sedan förstår jag förstås att jag är en röst bland andra i en stor styrelse, men jag kommer att kavla upp ärmarna och jobba, säger hon. 

LO-tätt i ledningen

Gabriella Lavecchia kommer inte att vara ensam från LO-sfären i partitoppen. Även Johan Lindholm från Byggnads föreslås att få en plats i partistyrelsen. Kommunals ordförande Tobias Baudin blir ny partisekreterare om valberedningens förslag går igenom. I förslaget till verkställande utskott finns LO:s ordförande Susanna Gideonsson som ordinarie ledamot och IF Metalls Marie Nilsson som ersättare. 

Samtidigt minskar LO-medlemmarnas stöd till Socialdemokraterna. Till exempel tycker bara var femte LO-medlem att LO ska ge ekonomiskt stöd till partiet. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av tidningen Arbetet.

Gabriella Lavecchia är väl medveten om att det finns Sekomedlemmar som är kritiska till fackets samverkan med Socialdemokraterna. 

– Men vi har en gemensam värdegrund, som samverkan vilar på. Samtidigt tror jag inte att någon skulle kunna påstå att vi inte ställer hårda krav. Det är också enkelt att se att det borgerliga styrets politik satte djupa spår i våra medlemmars liv. 

Kräver slopad karens

När det gäller de politiska frågorna som tas upp på kongressen så nämner Gabriella Lavecchia flera som är angelägna för medlemmarna, som bättre pensioner och tryggare jobb. Men hon trycker särskilt på karensavdraget. Seko och många andra inom LO tycker att det ska slopas helt, eftersom det slår orättvist mot arbetare. 

– Jag hoppas verkligen att partiet förstår och lyssnar om karensen. Jag tycker att pandemin tydligt visade vikten av vad våra medlemmar gör för att samhället ska funka. Det vore tragiskt om man glömde bort det nu.