– Vi har krävt att Tallink ska garantera en god personalpolitik, att de ska behålla värdet i kollektivavtalen och, viktigast av allt, att de ska fortsätta trafiken under svensk flagg, säger Sekos ordförande Janne Rudén.
Krav som bygger på uttalanden som gjordes under pinsamheterna ombord, då företrädare för Tallinks ledning hotade personalen med att de skulle sparkas och bytas ut mot en billigare besättning.
Seko kräver därför också garantier för att Tallink/Silja Line behåller trafiken under svensk flagg även om de byter fartyg.
Alltsammans krav som Tallink/Silja Line genom vd Keijo Mehtonen nu lovat diskutera i ”god anda”.
Vid gårdagens möte bekräftade Tallinks vd också i stort sett personalens version av händelserna ombord på Silja Symphony den 25 oktober. Han beklagade händelserna å Tallinks/Silja Lines lednings vägnar.
– Keijo Mehtonen har också lovat fackklubbens ordförande, Folke Matrosow, att representanter för Tallinks ledning ska gå ut på fartygen för att be personalen om ursäkt och förklara sig. De har insett att det var ett stort misstag och vill komma bort från den här affären, säger Janne Rudén.
Under förhandlingarna kommer Seko att precisera eventuella skadeståndskrav för händelserna den 25 oktober. Seko står också fast vid beslutet att polisanmäla minst en person.