Detta efter att Seko tackade nej till att skriva på det avtal som NTE ingått med ST-OFR. Seko säger nej till avtalet för att förbundet inte anser att det är tillräckligt bra vad gäller ersättning och arbetstid. Enligt Seko vill Kriminalvården nu tvinga på Sekos medlemmar ett avtal som de inte vill ha.

Seko: Kriminal­vården pressar med­lemmar att byta fack

Nyhet

Under sommaren har Seko reagerat över att cheferna inom transporttjänsten informerat om ST:s avtal på ett sätt som uppfattats som kränkande. Arbetsgivaren har, enligt Seko och flera medlemmar som Sekotidningen talat med, pressat Seko-medlemmar att byta fack, bland annat med hot om omplacering av dem som arbetar utrikes.

En effekt av Sekos agerande

NTE:s chef Johan Mellbring har sagt till Sekotidningen att arbetsgivaren har rätt att informera alla om det nya avtalet och om det leder till att personal på utrikes måste omplaceras så är det en effekt av Seko agerande.

Bakgrunden till striden är att Kriminalvården under lång tid velat ha ett nytt avtal på NTE. Förhandlingar har pågått till och från sedan 2009.

Öppna för att göra förändringar

I våras tecknade ST ett nytt avtal som Seko av olika skäl sa nej till. Seko anser att det nuvarande avtalet är bättre vad gäller ersättning och arbetstid, men är öppna för att göra förändringar.

Idag är arbetstiden på inrikes 06-21, med det nya avtalet ska alla arbeta  00-24. Seko har ett förslag om att göra ett tillägg till det befintliga avtalet, som innebär att det ska finna tjänster med nattarbete att söka för den som vill.

Övernattning inte räknas

På utrikes arbetar samtliga redan 00-24. I det nya avtalet räknas dock enbart tid med klienten och fram till dess transportören når hotellet, vilket innebär att exempelvis övernattning inte alltid kan räknas in i arbetstiden.