– Nu ska allting vara frid och fröjd, får jag hoppas. Vi har tecknat ett avtal som är ett utdrag ur våra vanliga direktavtal. Det täcker sånt som löner och de tillägg som behöver vara med som till exempel höjdtillägg, restid, övertid och sånt, säger Roger Andersson som är ombudsman på Seko.
Telia Sonera, som hade upphandlat jobbet av Peab, hade krävt att arbetet skulle utföras enligt svensk lagstiftning och svenska regler. Peab vände sig till det egna, helägda dotterbolaget Netel, ett teleentreprenadföretaget som länge arbetat med utbyggnaden av det svenska 3G-nätet. Netel i sin tur anlitade tjeckerna.
Direkt efter avslöjande agerade Netel genom att frysa samarbetet med det tjeckiska bolaget i väntan på nya avtal. Hitech Montage har sedan dess inte haft några uppdrag i Sverige.
Veckan efter upptäcktes att ett annat tjeckiskt bolag, VV&J, reste 3G-master för installations- och serviceföretaget Bravida på flera orter i Östergötland. Bravida, som har avtal med Elektrikerförbundet, är huvudentreprenör för telekomföretaget 3GIS. Här är avtalsfrågan på väg mot en lösning.
– En man från Bravida är just nu nere i Tjeckien med ett av våra kollektivavtal, som det tjeckiska bolaget förhoppningsvis kommer att skriva på. Vi för också diskussioner med Bravida om hur de ska hantera utländska entreprenadbolag, säger Camilla Lodin som är ombudsman hos Elektrikerna.