– Vi hade litet stöd i styrelsen och då ställde vi in oss i ledet, säger Seko:s ordförande Janne Rudén, som fått många positiva reaktioner på att Seko drev avgångskravet i styrelsen.
Avgörande för Seko:s ställningstagande var att det i fredags kom fram att LO:s tidigare avtalssekreterare Erland Olauson fått en kraftig löneförhöjning sina sista sex månader på LO. Allt kopplat till ett guldkantat pensionsavtal från 2003.
– Vi hade en kritisk inställning till händelserna kring AMF, men där fanns det förklaringar som vi tyckte var okej, säger Janne Rudén. Wanja Lundby-Wedins roll i AMF var inte sådan att hade ensamt ansvar.
– Pensionen till Erland Olauson var något helt annat. Det är en fråga som LO äger själv.
Seko:s medlemmar reagerade våldsamt i fredags och därför ansåg förbundsstyrelsen att ett krav på avgång var det enda möjliga. Även Janne Rudén reagerade starkt mot pensionsavtalet.
– Vårt förslag hade varit ett tufft beslut. Ändå trodde vi att det var det bästa för LO. Framtiden får utvisa om vi hade rätt eller fel. Det bästa är om vi hade fel.
Hur kommer samarbetet i LO-styrelsen att fungera framöver?
– Om vi blir motarbetade visar styrelse att man inte accepterar någon kritik. Då är det allvarligt. Vi måste få säga vad vi tycker, även utåt. Finns säkert de som tycker vi är skithögar, men då får de väl anse det. Vår kritik var inte riktad mot personen Wanja Lundby-Wedin.
Hur är din egen ställning?
– Det blir kongressen som får bedöma om vi gjorde rätt. Och om Seko ska ha en ny ordförande. Det vore kusligt om förtroendet för mig skulle försvinna för att jag kritiserat en annan facklig ledare.
Enligt Seko:s ordförande måste facket nu satsa på förtroendeskapande åtgärder, som att se över sin internkontroll och visa sig ute på arbetsplatserna.
Diskussionen kring LO:s ordförande började för en knapp månad sedan då det visade sig att AMF:s tidigare Vd Christer Elmehagen fått lön och pension på sammanlagt 104 miljoner kronor.
AMF ägs av LO och svenskt Näringsliv och förvaltar bland annat LO-medlemmars pensioner. Wanja Lundby-Wedin satt i AMF:s styrelse när Christer Elmehagens avtal undertecknades. Utredning pågår.
I söndags sa Wanja Lundby-Wedin att hon lämnar styrelseposterna i AMF, AFA försäkring