Mona Sahlin ägnade halva sitt tal med att kritisera den sittande regeringen. Hon häcklade Fredrik Reinfeldt för att göra vallöften av att återställa sina egna misslyckanden och syftade på Komvux, som regeringen först lade ner men som nu återuppstått i mindre omfattning.
Resten av talet ägnades åt vad en rödgrön regering vill göra när och om de får regeringsmakten. Och till viss del åt ideologi
– En socialdemokrat som inte talar om klass, kön och etnicitet är ingen socialdemokrat. Då har man inte förstått vad det innebär att ha olika möjligheter med sig i livet.
– Huvudkonflikten inför valet 2010 handlar om jobb eller ökade klyftor, Om solidaritet eller ökade klassklyftor. Klyftor mellan har och inte har, mellan kvinnor och män, svenskar och och utlandsfödda. Det handlar om att inte låta dessa skillnader hindra alla människor att leva hela och fria liv. Detta är socialdemokraterna 2.0. Det glömde vi delvis förra gången vi satt i regeringsställning men det ska vi inte göra igen. Aldrig.
Mona Sahlin talade också för skattehöjningar för att finansiera investeringar i infrastruktur, ny energi, en kompetensförsäkring och för att ge 80 procents a-kassa till 80 procent av löntagarna. Sahlin konstaterade att den borgerliga alliansens skattesänkningar på 80 miljarder hade kunnat göra stor nytta på annat håll än att gå tillbaka till de som tjänar mest.
Socialdemokraternas partiordförande prisade också samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet och hon sade de alla tre kommer att ta strid för den svenska modellen med kollektivavtal och bra socialförsäkringar. Mona Sahlin utlovade bland annat förbättringar i sjukförsäkringen. Och hon sade att inge skattepengar ska gå till att finansiera vinster inom skola eller vård.