Artikeln publicerades första gången i Sekotidningen 2016.

Är det riskfyllt ur hudcancersynpunkt att vistas utomhus hela dagarna?

– Ja, ju mer sol huden får desto större risk är det att drabbas av hudcancer. Oavsett om man bränner sig eller inte. Däremot vet man att bränna sig som barn ökar risken som vuxen.

Läs mer: Räddare för trafiken än för solen

Vad bör man tänka på för att skydda sig mot solen?

– Man ska exponera sig så lite som möjligt, och tänka på att solen är som starkast mellan 11 och 15. Arbetar man ute är kläder bästa skyddet, och att använda vattenfast solkräm med hög solskyddsfaktor på de delar som inte täcks av kläder.

Hurdana kläder?

– Keps med lång skärm och med ett tygstycke bak som täcker nacken. Så mycket kläder som möjligt eftersom det ger bästa skydd. Helst sådana tunna solskyddskläder som barn har på stranden. Det finns kanske inte för fullvuxna män i Sverige, men borde tas fram.

Är man olika känslig beroende på hudtyp?

– Ja, ju mer ljushyllt, desto känsligare. Grönögda, rödhåriga och de som har mycket fräknar är känsligast.

Hur ser en farlig hudförändring ut?

– Det kan vara ett födelsemärke som ändrar sig, blir oregelbundet, kliar, blöder, eller man får ett sår som inte vill läka, eller fläckvis, röd flagig hud som inte ger med sig.

Vilka kroppsdelar är mest i riskzonen?

– De som sticker ut. Näsan, hjässan om du har tunt hår, öron, handrygg. Men man hittar mest malignt melanom på buken på män och på underben på kvinnor.

Finns det olika cancerformer?

– Ja, den vanligaste, basalcellscancer, sprider sig inte men måste tas bort. Skivepitelcancer är mellantinget. Kan sprida sig om den inte tas bort. Den allvarligaste – malignt melanom – sprider sig lättast i kroppen och kan bli dödlig.

Ökar hudcancerfallen?

– Ja, man hittar 40 000 fall av basalcellscancer om året, 4 000 nya skivepitelcancer om året och nästan lika många malignt melanom.

Kan man få hudcancer långt efter att man exponerats?

– Ja, men det är alltid farligast att exponeras dagligen.

Vilka är dina viktigaste tips till den som vistas i solen länge?

– Kläder, solskydd och solglasögon eftersom man kan få starr av för mycket solljus.

Bör arbetsgivaren informera om riskerna med solen?

– Ja, absolut. I Tyskland exempelvis klassas det som yrkeshudsjukdom om man har utomhusarbete och får hudcancer. Arbetsgivaren bör informera, tillhandahålla bra kläder och sedan måste den som ser en hudförändring genast söka vård.