Rudn tror på protester även i Sverige
De franska fackföreningarna och studentorganisationerna har utlyst en ny politisk strejk till tisdag nästa vecka.
Miljoner människor väntas ut på gatorna för att visa sitt missnöje med den franska regeringens förslag till nya regler för ungdomar på arbetsmarknaden. Enligt förslaget ska arbetsgivarna få rätt att godtyckligt säga upp alla under 25 år.
I tisdags lamslogs stora delar av Frankrike när anställda inom bland annat posten, telebranschen och flyget strejkade. Fackföreningarna uppger att över 3 miljoner människor deltog den stora demonstrationen i Paris centrum.
Men detta är Frankrike. Väldigt mycket Frankrike.
Vad skulle hända i Sverige? Centerpartiet vill införa särskilda regler på arbetsmarknaden för dem som är under 25 år. Maud Olofsson har hämtat inspiration från den franska regeringen. Vad skulle hända om det blev en borgerlig regering och förslaget hamnade på riksdagens bord? Skulle löntagare och studenter protestera på samma sätt? Sekos ordförande Janne Rudén skrattar när han får frågan.
– Det skulle definitivt finnas ett tryck på oss att göra något häftigare än vanligt, säger han. Det skulle bli stora manifestationer och vi skulle sätta oss ned för att komma upp med vildsinta idéer. Medlemmarna skulle inte godta något annat, särskilt inte mot bakgrund av det som nu händer i Frankrike.
Landets studentorganisationer verkar inte vara lika fascinerade av den folkliga mobiliseringen i Paris och andra franska städer.
– Vi är inte den typen av organisation, säger Niklas Sigholm, ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer. Vi företräder studenterna som studenter, inte som medborgare. Därför arbetar vi inte med frågor som rör arbetsmarknaden eller övriga samhället.
Trots de massiva franska protesterna har regeringen i Paris hittills vägrat backa från sitt förslag. I slutet av veckan kommer lagrådet med ett utslag som avgör om förslaget har stöd i grundlagen. Om lagrådet säger ja till förslaget kommer protesterna fortsätta.
Jesper Bengtsson