Det var en nöjd Robert Wells som tog emot Väg & Bans hedersdiplom under en ceremoni i Leksand den 8 december.
Framöver ska han hjälpa till att sprida budskapet att bilister ska ta det lugnt när de passerar vägarbeten, bland annat genom att bära Väg & Bans nål.
– Jag har plöjt ett tiotusentals mil sedan jag började i den här branschen för 25 år sedan. Så jag känner mig lite som en kollega, en ”road worker” jag med.
Hur tycker du trafikanter beter sig vid vägarbeten?
– Jag fick höra av Sekokillarna att många kör jäkligt snabbt. Och det ser man ju själv. Värst är det i semestertider, då skulle jag inte vilja vara vägarbetare.
Hur borde det vara?
– Sunt förnuft och respekt för andra. Det är bara det som gäller. Det borde vara självklart att sakta ner om man ser någon som jobbar på vägen.
Handen på hjärtat, kör du själv alltid så försiktigt?
– På 80-talet körde jag som en vilde och förlorade kortet två gånger. Men nu är det ”cruising” i breda amerikanare och Harley Davidson som gäller. De senaste åren har jag bara åkt dit en gång.
Varför är du så poppis bland Sveriges vägarbetare?
– Jag tror att de känner att jag har en sjyst attityd. Jag spelar för att jag älskar musiken, men glömmer samtidigt inte bort att ta hänsyn till andra. Det är något jag lärde mig som ung, när jag var ute och lirade med Jerry Williams och Lill Babs.
Till sist: har du något favoritställe längs vägarna?
– Vägkrogen i Hummelsta utanför Enköping. Deras grillade mackor slår allt annat, lyxkrogarna kan slänga sig i väggen.
Även trollkarlen Joe Labero blev hedersmedlem i Väg & Ban den 8 december.