Från och med i morgon, tisdag den 11 oktober, stänger A-kassan för Service och kommunikation tillfälligt ”Mina sidor”. ”Mina sidor” är platsen där arbetslösa medlemmar tidrapporterar och har kontakt med arbetslöshetskassan. Bakgrunden är ett byte av ärendehanteringssystem.

Lättare att överklaga

För medlemmar innebär det nya systemet inga större förändringar, men en ny funktion för att exempelvis överklaga eller ställa frågor om ersättningsbeslut tillkommer.

– Det nya systemet är en förberedelse för att på sikt kunna automatisera handläggningen. Då kommer ärenden att hanteras ytterligare lite snabbare. Det kommer också att bli enklare att förstå och mer förutsägbart, säger Cecilia Lundqvist, kommunikationsansvarig på A-kassan för Service och kommunikation.

Under införandet av det nya systemet kan det bli längre väntetider för nya arbetslösa.

Kan få vänta på ersättning

– Det finns en risk för något längre väntetid, något som vi vill flagga upp för. Men det är alltid beroende på situationen, om den arbetslösa behöver komplettera sin ansökan kan hanteringen ta längre tid även i normala fall, säger Cecilia Lundqvist.

Generellt har A-kassan för Service och kommunikation haft korta handläggningstider den senaste tiden.

– Just nu har vi inga väntetider att tala om i a-kassan, utan vi tar hand om medlemmarnas ärenden i stort sett på dagen när vi får in dem, fortsätter hon.

Drygt 4 000 arbetslösa

Arbetslösheten bland medlemmarna är för närvarande förhållandevis låg. I augusti var siffran 4 022 personer, vilket motsvarar 5,2 procent.

Mina sidor väntas vara nedstängda veckan ut, men ska vara tillgängligt igen måndag vecka 42.

A-kassan för Sekos branscher

Det finns 24 a-kassor i Sverige. A-kassan för Service och kommunikation är arbetslöshetskassan för medlemmar i Sekos branscher, väg och ban, post, tele, sjöfart, kriminalvård med flera.

För att få arbetslöshetsersättning behöver en rad villkor uppfyllas.

Du blir inte automatiskt medlem i a-kassan när du blir medlem i facket. Den som är medlem i facket kan utöver a-akasseersättningen få tillgång till en inkomstförsäkring. Läs mer om medlemskapen här.