Det har tagit ett år att få affären i hamn och på Seko:s företagsfack drar man en suck av lättnad.
– Det här känns mycket bra, säger Alf Mellström, som också är en av Seko:s två representanter i Postens styrelse
– Under det senaste året har det varit svårt att jobba fackligt. Ledningen har avvaktat den nya organisationen och inte riktigt velat ta i våra frågor. Det har blivit ett vakum.
Nu är en tillfällig styrelse tillsatt och på en extra bolagsstämma i augusti ska Post Norden få sin styrelse. Av Seko:s två representanter blir en kvar. Den andra styrelseplatsen ger man till sin danska systerorganisation, 3F Post.
– Det var givet att göra så, säger Alf Mellström, vi måste ha bra samarbete med danskarna.
Under det senaste året har företagsfacket utvecklat kontakterna med 3F Post och fått träna sin danska. Inom respektive land sköter man sina fackliga frågor som tidigare, men så fort det gäller koncerngemensamma frågor krävs det ett fackligt samarbete. Något Alf Mellström ser fram mot.
– Visst finns det en del kulturskillnader mellan våra organisationer, men det är mer som förenar än som skiljer.
Post Norden blir ett av Nordens största företag med 50 000 anställda och en omsättning på 45 miljarder svenska kronor. Den svenska staten äger en majoritet av aktierna i det nya moderbolaget men rösterna fördelas lika.
Fritz H. Schur från Danmark är styrelseordförande i bolaget och Lars G Nordström är koncernchef. Nordströms lön blir 690 000 kronor i månaden. Enligt Dagens Nyheter blir den totala ersättningen, inklusive pensionsavsättningar, 897 000 kronor. Det vill säga nästan exakt den summa som Nordström fick så omfattande kritik för i vintras.