– Av någon anledning har tillverkaren bytt ut styrstammarna och de har blivit klenare. När man svänger med en fullastad moped så har styrstammen gått av. Det är rena turen att det inte skett någon allvarlig olycka när styrstammarna gått av, säger Claes Söderling som är huvudskyddsombud för brevbärarna i Göteborg.
Totalt berör trafikstoppet 153 svensktillverkade mopeder av modellen Nordsjö Carrier El. Drygt 60 av dem går normalt i trafik i Göteborgsområdet.
– Värst drabbade är ett brevbärarkontor i Västra Frölunda som var tvungna att ställa 21 elmopeder igår när stoppet kom. Eftersom det var en måndag med mycket reklam blev det stora störningar i utdelningen.
De stoppade elmopederna får inte tas i bruk förrän styrstammen bytts ut. Det är också leveransstopp på nya elmopeder av samma modell.
Trafikstoppet kommer på en modell som redan tidigare skapat en hel del missnöje.
– Posten köpt in de här mopederna utan att testa och utvärdera dem före inköp. Det blev många missar i planeringen. Posten missade skyltningen på mopederna och de får inte köras på cykelbanor. De får bara användas i områden med flerfamiljshus, att använda dem i områden med brevlådeutdelning vore förödande för arbetsmiljön, säger Claes Söderling.