– Företaget garanterar återanställning om verksamheten läggs ner och sen tas upp på nytt, enligt Lena Johansson, Sekos ombudsman i Örebro.
En av de anställda, som vill vara anonym, säger att varslet kom som en total överraskning och att det är trist att det kom precis vid midsommar. Han tror för sin del inte att varslet är så allvarligt, det kan vara ett sätt att pressa marknaden för att få ett bättre pris. Något han kan ha en viss förståelse för.
– Ändå är det ingen rolig situation.
Rickard G Wrenne är vd för Addgroupkoncernen där Pluspeople ingår. Huvudägare till koncernen är Relacom, ett av de företag som lägger ut jobb till Octacom.
Rickard G Wrenne bekräftar varslen men vill inte säga något om det verkligen blir några uppsägningar.
– Vi sitter i diskussioner om detta just nu, säger han. Jag måste få återkomma.
I ett brev till personalen skriver han att orderingången varit dålig men att bolaget ska fortsätta jaga uppdrag för att sätta igång igen. Han berör även frågan om att pressa marknaden genom åtgärden.
Lena Johansson blev förvånad när varslet kom. Och hon beklagar att det kom så nära semestern.
– Det var inte länge sedan företaget satt och sa att det fattades folk och så kommer besked om att verksamheten ska läggas ner. Det är jättekonstigt, säger hon.

Lena Johansson är kritisk till att Pluspeoples ägare och dotterbolag inte agerat tidigare och försökt bredda sin verksamhet.
– Det är alldeles för väderkänsligt. Dessutom går fler och fler över till fibernät och trådlösa system som inte behöver samma typ av service.
Samtidigt förstår hon att lönsamheten är svag.
– Priserna är alldeles för låga.
Roger Andersson som är ombudsman på Seko och ansvarig för telebranschen, håller med. Han säger att hela branschen är skakig för närvarande. Särskilt besvärligt är det för underentreprenörer som Octacom, som befinner sig i andra eller tredje led. Sedan har Octacom särskilt svårt eftersom de får jobb av Relacom.
Enligt Roger Andersson är en förklaring till problemen att operatörerna lägger ut färre jobb i väntan på ett beslut från Post- och telestyrelsen om vad som ska hända med näten framöver.
Karin Lindgren Strömbäck