Sekotidningen har tidigare berättat att Relacom har börjat anlita polska och rumänska underentreprenörer.
Enligt Rikard Wrenne är det dock inte Relacom som engagerat de polska och rumänska företagen utan Plus people. Plus people ägs sedan en tid tillbaka av Relacom.
Vad det handlar om är tolv polska och tre rumänska teletekniker.
Polackerna är anställda av det polska företaget Relacom Polen. Tidigare hette företaget Laczpol men i vintras köpte Relacom företaget och då bytte det namn till Relacom Polen. Det rumänska företaget heter ISS.
De polska och rumänska teknikerna har gått en 14-dagars teoretisk kurs i Örebro och Stockholm.
-Därefter ska de nu ut på praktik på olika orter ute i landet. Jag sitter just nu i Växjö och har utbildning med två av dem, berättar Rickard Wrenne.
De polska och rumänska teknikerna ska vara klara någon gång i månadsskiftet juni-juli.
Behovet av tekniker är störst under ”åsksäsongen” som infaller mellan 10 juli till 20 september.
Arbetsuppgifterna handlar främst om tyngre kabelarbeten.
Enligt Rickard Wrenne är tanken att teleteknikerna inte bara ska arbeta i Sverige utan även ha Norge, Danmark och Finland som arbetsfält.
-Det blir en löpande utvärdering under de här tre månaderna. Kanske kan det här vara ett alternativ för framtiden, säger han.
Enligt Rickard Wrenne ska man satsa mycket på de mjuka värdena. Man ska ha språkkurser i svenska och även arbeta med den sociala delen.
-De ska bli bemötta som människor, säger han.
Vad tjänar de?
-Enligt vad jag vet så har de ungefär 15.000 kronor netto. Vi på Plus people står för boendet. De ska ha likvärdig standard som en svenska har.
Vi har också säkerställt att de har kollektivavtal i sina respektive hemländer.
Plus people har förhandlat på lokal nivå med Seko om de polska och rumänska underentreprenörerna. Förhandlingarna slutade dock i oenighet och har därför hänskjutits till central nivå, men där är ännu inte förhandlingarna klara.
-Men vi drog igång den här utbildningen för att inte tappa fart. Vi står för vad vi gör och vi försöker inte mörka eller fiffla på något sätt, säger Rickard Wrenne.