– Både tågvärden och tågchefen utsattes för verbala hot under en längre tid. De har sagt att de inte kunnat agera på annat vis, säger Tomas Lindberg, platschef på Snälltåget.

Det var under söndagen som händelsen inträffade i samband med att en tågvärd meddelade två resenärer att de var tvungna att gå av i Norrköping. Kvinnan i sällskapet blev ilsken och vägrade lyda.

– ”Vi ska till Stockholm”, upprepar hon flera gånger. Det blir ett väldans liv. Hon vill absolut inte lämna tåget, säger ett vittne till Aftonbladet.

Hotfullt på tågen – fler tågvärdar när SJ tar över

Nyhet

En sekvens av händelsen filmades av en resenär, som tidningen publicerat. I den ser och hör man att kvinnan ryter åt tågvärden att ”gå du tillbaka till ditt jävla land”. Detta resulterar i att han tar tag i kvinnan så att hon far ner i golvet.

”Väldigt oförskämda”

En passagerare har sagt till Aftonbladet att tågvärden var oprofessionell, då andra resenärer tvingades gripa in i situationen och försöka medla och dämpa stämningen.

– Är inte personalen utbildade för det här? Det kan ju inte var första gången som en person inte vill gå av ett tåg, säger resenären.

Enligt Tomas Lindberg, platschef på Snälltåget, pågår en internutredning. Han förklarar att bakgrunden till den urartade situationen är att paret hade med sig för mycket bagage.

– De klev på i Nässjö. De hade med sig fyra väskor och fem stora påsar som de placerade på andra resenärers sittplatser. Enligt vår medarbetare var de troligen påverkade av alkohol. Han bad dem på ett trevligt sätt att flytta på väskorna. Redan där var de väldigt oförskämda. Efter en stund gick kvinnan för att köpa vin och trängde sig före i kön och blev påtalad av vår personal att inte göra så, säger han.

– Sedan kom mannen till restaurangvagnen och situationen eskalerade fullständigt. Det pågick i ungefär 30 minuter. Mannen sa en mängd otrevliga saker, och hotade både tågchefen och tågvärden. Då beslutar man att avvisa mannen från tåget.

Tomas Lindberg förklarar att de båda anställda har många års erfarenhet som ombordpersonal.

– De har jobbat väldigt länge. Det var en tuff situation som uppstod. Min personal anser att de gjorde vad de kunde göra efter omständigheterna. Vi har också flera vittnen som står på vår sida.

Polisanmäldes

Paret som avvisades från tåget anmälde händelsen. Polisen säger till Sekotidningen att en utredning pågår.

– Ingen person är delgiven någon misstanke. Vi vill klara ut vad som har hänt i det här läget. Det sannolika är att det inte blir någon rättslig prövning av det här, men vi samlar fortfarande in material, säger Fredric Jerrhage, förundersökningsledare vid polisen i Linköping.

Varför tyder det på att anmälan läggs ner?

– De uppgifter som vi har fått av kvinnan och mannen stämmer inte överens med övriga vittnesmål av händelseförloppet.

Tågvärdar misshandlades – biljettkontroller stoppades

Arbetsmiljö

Fredric Jerrhage har inte känt till att det finns en film från händelsen.

– Det låter intressant och kan bli en del av utredningen, säger han.

Niklas Strid, ordförande för Sekoklubben på Snälltåget, säger att tågvärden inte är medlem i Seko, men att man från fackets sida kommer att följa upp händelsen. Han berättar att alla anställda får utbildning i hantering av hot och våld.

– Vi är inga experter på att hantera alla situationer som kan uppstå. Jag har själv jobbat på Snälltåget i nio år och har lärt mig mycket under årens gång från kollegor och chefer om hur jag kan hantera situationer Men det går absolut att ha fler utbildningar i hot och våld för att hålla sig ajour, säger han.