Homed och Timuryi har städat på tunnelbanans depåer i flera år och de tror att de inte fått rätt övertidsersättning någon gång. Något som gör dem djupt besvikna, men också arga. De har vänt sig till Seko för att få ut sin ersättning, men enbart för 2018.

Ekonomiska problem för Solreneriet

Nyhet

–Det finns inga bevis för att det blivit fel tidigare år, säger Timuriy Arzibekov, som har ett krav på Solrenereit på 47 000 kronor.

Många tusenlappar

Ytterligare elva städare har vänt sig till Seko med olika krav. Summorna skiftar mellan några tusen och 95 000 kronor.

Timuriy Arzibekov:

– Att jag inte fått rätt ersättning är bara en av alla svårigheter vi gått igenom på Solreneriet. Det har varit osäkert när ska jag jobba, var jag ska vara, hur många timmar? Det dröjde länge innan jag fick fast jobb och då var det bara deltid. Andra gick före mig, trots att jag jobbat länge.

Solreneriet har, enligt Seko, satt deltidsarbetet i system för att istället för heltidslön betala ut mertidsersättning. Några övertidstimmar har företaget hittills inte gått med på att betala. Trots att kollektivavtalet säger att alla mertidstimmar som överstiger 175 timmar ska vara övertid.

Vill ha heltidsjobb

Företaget har också hävdat att ingen av de berörda städarna velat ha heltidsjobb. Något som Seko och städarna avfärdar.

–Varför skulle vi inte vilja ha heltid, säger Homed Sanat. Jag har familj att försörja, andra vill kunna ta sina familjer till Sverige och då är heltidsjobb en förutsättning.

Få har haft heltidsjobb, det vanliga på tunnelbanan har varit 40 procents tjänst, men allt mellan 2 procent och 97 procent har förekommit. Alla har arbetat mer än sin procent. Vissa mycket mer, vilket är naturligt när lönen är låg, säger Tomuriy och Homed. En lön runt 20 000 kronor i månaden är ingen hög förtjänst.

Homed Sanat har varit visstidsanställd i tre år och när Solreneriet förlorade sitt kontrakt på tunnelbanan i höstas började han på en annan städfirma. Han finns dock med på listan över de som kan få gå över till MTR, som tar över städningen i egen regi i april.

–Jag ska bli intervjuad för jobbet, säger han.

Krav på 50 000 kronor

Homed har arbetat 580 timmar mertid under 2018, av dem ska 405 timmar ge övertidsersättning. Det rör sig om minst 50 000 kronor som han inte fått ut, uppskattar Sekos ombudsman Carolin Evander.

–Jag behöver pengarna och jag tycker det är fel att företaget inte följer avtalet. Jag hoppas att Seko lyckas få ut pengarna, säger Homed.

Solreneriets skuld till städarna är i dagsläget 700 000 kronor, enligt Seko. Pengar som företaget hittills vägrat betala. I slutet av februari ska tvisten upp i central förhandling.

Trots att företaget precis har begärt och fått rekonstruktion kan det gå vägen.

–Hade företaget gått i konkurs, så hade vi inte fått några pengar alls, säger Carolin Evander.

Homed Sanat har redan slutat på Solreneriet. De som varit fast anställda har uppsägningstid till den 9 april och får lön i form av statlig lönegaranti fram till dess.

Under 2018 tappade Solreneriet samtliga kontrakt i spårtrafiken i Stockholm, såväl pendeln, som tunnelbanan och Arlanda Express. Något företaget anger som en orsak till den dåliga ekonomin.