Personalminskningarna vid Skanova är en del av den övertalighet på sammanlagt 2.900 personer inom TeliaSonera-koncernen som ledningen aviserade förra hösten. Av den totala övertaligheten skulle 900 bort i Finland medan resten drabbade den svenska delen.
Uppsägningarna inleddes under förra året och i januari i år återstod cirka 1.200 av de ursprungligen 2.000 tjänsterna i Sverige. I de fortsatta övertalighetsförhandlingarna är det Skanova med cirka 700 anställda som blivit färdiga först.
– Från företagets sida har man under förhandlingen ändrat sig när det gäller hur man ser på övertaligheten. Man har gått från ett brutto- till nettotänkande säger Hans F Gustavsson, Seko-förhandlare vid TeliaSonera.
– I de fall där anställda har slutat och man tvingats nyanställa för att klara verksamheten vill ledningen inte räkna de som slutat till gruppen som ska bort. Istället tar man bort ytterligare tjänster. Det rör sig nog om ytterligare cirka 150 personer inom koncernen som företaget på så sätt vill ha bort, säger han.
Den numerärt största neddragningen vid Skanova drabbar Stockholm där 34 av 150 tjänster försvinner men även i Göteborg och Kalmar blir det personalminskningar.
I Norrköping läggs hela verksamheten ner och 30 personer blir övertaliga. Detsamma gäller Östersund och Falun där vardera tio tjänster försvinner liksom Gävle där tre personer blir övertaliga när orten läggs ner.
I september förra året upphörde det omställningsavtal som i olika versioner funnits vid Telia sedan 1996.
Omställningsavtalet gav en mängd olika möjligheter till nytt arbete eller studier för den som blivit övertalig. Tack vare avtalet ansågs Telia vara något av en föregångare när det gällde att hantera övertalig personal på svensk arbetsmarknad.
Men sedan avtalet upphörde är det i huvudsak reglerna i Las som gäller.
– Företaget har dock gått med på att erbjuda avtalspension till alla som är födda 1949 och tidigare. Förutsättningen är att man kan rädda kvar någon annan som är yngre, säger Hans F Gustavsson.
Parterna är också överens om att alla som blir uppsagda får minst sex upp till tolv månaders uppsägningstid och den som har fyllt 55 år får 24 månaders uppsägningstid.
Övertalighetsförhandlingarna för den resterande delen av TeliaSonera-koncernen ska vara klar till första juni i år.
Leif Andersson