Efter debuten med ett antal dikter i Sjömannen 1963, skrev Ove Allansson, den före detta sjömannen ett stort antal böcker, främst med inriktning på villkoren ombord. Den bok som gett störst avtryck är romanen Ombordarna som ledde till flera motioner i riksdagen.

Ove Allansson ville berätta hur det verkligen var, men han hade inte några problem att dra en skröna, som i Containerbröderna.

Författaren och regissören Anders Wällhed, en av Ove Allanssons vänner, säger så här till Göteborgs Posten: ”Jag pratade med honom för ett par veckor sedan. Jag upplevde honom aldrig som gammal. Han var alltid med i livet, var beläst och engagerad. Han hade ett stort brinnande hjärta och tog ställning för människovärdet. Han hatade alla former av förtryck och var alltid klarsynt.”

Lennart Jonsson, som var mångårig chefredaktör för tidningen Sjömannen och nära vän med Ove Allansson, gjorde sin första intervju med honom 1973. I höstas intervjuade han Allansson för Sekotidningens räkning, den intervju som skulle bli den sista Ove Allansson gav. Vi publicerar den i nästa nummer av Sekotidningen.