Dagens första besök är hos hos Eltel i Malmö. Ett företag som sysslar med allt inom tele och kommunikation. De jobbar med allt ifrån stora jobb i citytunneln till kabeldragningar och installationer av bredband i fastigheter.

Gården är full med arbetsbilar. De flesta jobbar ensamma och får sitt körschema på mobilen samma dag. Andra jobbar i lag och håller på med längre projekt. Men de dyker ofta upp i lagerlokalen och hämtar grejer och hinner med ett morgonsnack med varandra.

Birgitta Venhammar är lageransvarig och har koll grejerna. Hon har lång erfarenhet, hon började på televerket 1978.

Glädje och bekymmer

–Jag trivs här, det är bra sammanhållning och mitt jobb är varierat. Ena stunden ska jag hämta ner grejer med trucken, andra gånger är det jobb vid datorn.

Under medlemsveckan är de flesta förtroendevalda, ombudsmän och förbundsledning ute och träffar medlemmar. Får tips om saker som behöver göras och tar del av allmänna vardagsbekymmer och glädjeämnen.

Idag har Valle första stoppet klockan 07.00 på Eltel. Killarna ska iväg på jobb men hinner med lite kaffe innan de drar iväg.

Jonathan Almqvist och Kim Omagbemi pratar med Valle Karlsson.

–Jag tycker säkerhetsfrågorna är viktiga och överhuvudtaget hela arbetsmiljön. Vårt jobb har ju ändå en del risker och då vill man göra allt för att minska dom, säger Kim och tillägger försäkringsfrågor är något han vill veta mer om.

Valle förklarar att det finns en ny tilläggsförsäkring som heter Help som ger skydd om man exempelvis behöver privat juristhjälp.

–Vi gör ju jobb åt trafikverket och då springer man på spåren. Visst har vi varselvästar och ofta är trafiken avstängd när det är större jobb men man har respekt för tågen, säger Jonathan.

Tusentals samtal

Valle har ett tufft schema. Nästa arbetsplats blir häktet i Malmö och efter det ska han hinna med Aviator på Sturup och en postterminal som en avslutning på dagen.

–Att träffa medlemmar i deras vardag och höra hur jobbet funkar gör ju mig trovärdigare när jag exempelvis ska förhandla med en motpart. Ha detaljkunskaper och kött på benen är aldrig fel och det får man när man är ute i medlemmarnas verklighet.

Sekos medlemsvecka ordnas i år för andra gången. Över hela landet får arbetsplatser besök och anställda ges möjlighet att prata med representanter för förbundet. Under förra medlemsveckan genomfördes sammanlagt mer än tiotusen samtal på olika arbetsplatser.