– Ledningen har börjat planera in de halvtidssjuka på sista halvan av nattpassen och begär att de ska börja jobba 03.30 när det är som stressigast. Det är ett märkligt sätt att ta hand om den som är sjukskriven, säger Håkan Hallengren som är fackordförande på terminalen.
Han är kort sagt förbannad över ledningens agerande.
En av de drabbade är Patrik Bjurkvist, som är sorterare på paketterminalen.
Efter en olycka under en Thailandssemester i januari i år har han varit mycket sjukskriven. Hans ena fot som kom i kläm under en voltad taxi, har fram tills idag opererats fyra gånger.
– I somras fick jag jobba på kvalitetsservice, det är ett lite lättare arbete. Mer kontorsaktigt. Men när semestrarna var slut fick jag gå tillbaka till golvet.
Sedan dess har han jobbat halvtid med sortering. Börjat sitt arbetspass 22.30 som vanligt och jobbat fram till 03.30.
– Sedan började cheferna tjata om att jag skulle byta arbetstider. En halvtimme innan jag slutade en natt fick jag besked om att jag skulle börja 17 från och med nästa arbetspass. När jag inte ville det sa de att jag skulle börja 03.30 och jobba till 07.30.
Men Patrik ville prata med sitt fackombud först.
– Samma dag ringde chefen till mig. Han gav sig inte, trots att jag ville prata med Seko först, utan krävde att jag skulle börja 03.30.

Håkan Hallengren fick rycka ut och lyckades avvärja de nya arbetstiderna för Patrik.
– Arbetsgivaren menar att de gör som de vill inom arbetstidsmåttet, så länge de inte går utanför arbetsschemat. Men vi hävdar att man måste förhandla om man ändrar inställelsetid. Och så måste man ta hänsyn till dem som är sjukskrivna.
Särskilt illa är det, menar Håkan, att de två fall som är aktuella just nu är sjukskrivna på grund av fotskador.
– Under den sista delen av arbetspasset är det som mest spring. Stressen ökar i slutet när allt ska iväg. Det är huvudlöst att begära att de halvtidssjukskrivna ska jobba då. Låt dem som är halvtidssjuka på terminalen ha humana arbetstider!
Det andra fallet som är aktuellt rör en kvinna som inte är medlem i facket. Därför har Seko inte heller förhandlat i det fallet. Däremot pågår överläggningar om lokal policy för deltidssjukskrivningar.