Seko har träffat ett avtal med Connex om vilka regler som ska gälla för entreprenörer och underentreprenörer. Bakgrunden till avtalet är förra höstens avslöjande om att Connex anlitat illegala invandrare som svart arbetskraft i tunnelbanan. Några av de punkter som finns i Sekos nya entreprenadavtal med Connex är:
• Främja seriöst företagande
• F-skattebevis
• Kollektivavtal
• Gällande krav på maskiner och utrustning
Det nya avtalet ska träda i kraft vid årsskiftet. Avtalet innehåller olika punkter som ska följas upp minst en gång varje år.
– Vi har tagit grunden till avtalet från väg- och bansidan, säger Lasse Eriksson, ombudsman på Seko Stockholm. Där har man lång erfarenhet av att hantera underentreprenörer, men för oss blev det ett brutalt uppvaknande förra hösten. Det här är ett unikt avtal som vi har som målsättning att sprida på Sekos andra branschområden där man anlitar entreprenörer.
Förutom avtalet har Seko också fått ett skadestånd på 200000 kronor från Connex.
– 25000 kronor har gått till Läkare i Sverige som är en organisation som arbetar för ”papperslösa invandrare”. Resterande pengar ska användas till att genomföra och tillämpa avtalet, säger Lasse Eriksson.